Hoppa till innehåll

Så hamnade Rudy Giuliani i blåsväder efter sin medverkan i nya Borat-filmen

Jonas Fiskáare

Spoiler alert utfärdas när bakgrunden till Giulianis senaste klavertramp redogörs.

USA-valet är på allas läppar just nu. Så här dagen efter den sista presidentkandidatsdebatten är det nog många som ställer sig frågan om Trumps insats vägde upp för hans tidigare kritiserade beteende under presidentvalskampanjen.

Men presidenten är inte den enda i sitt manskap som det stormat runt under valrörelsen. Den senaste som hamnat mitt i skottgluggen är hans personlige advokat och rådgivare: Rudy Giuliani – fast av en helt annan anledningen än det stundande valet. Istället är det den brittiske komikern och satirikern Sacha Baron Cohens alter ego, Borat, som får Giuliani att febrilt leta efter huvudvärkstabletterna.

För ett tag sen skrev Café om den kommande uppföljaren på långfilmssuccén från 2006, som av en händelse kommer ut fredagen 23 oktober (idag). I den första upplagan fick vi följa med den säregna Borat på en episk roadtrip över hela det stora landet i väst, från kust till kust. Och fastän den nya filmen skiljer sig mycket åt från originalet, är det några saker man kan vara säker på som återkommer: att kazaken återvänder till fiendelandet ”US and A” och att han fortsatt kommer att göra narr av ovetande och godtrogna jänkare. Och det är här Guiliani kommer in i bilden.

I den nya filmen Borat Subsequent Moviefilm får vår vän i uppgift att leverera en apa till Mike Pence (USA:s utrikesminister), i ett försök att stärka relationerna mellan Kazakstan och amerikanerna. Med sig på resan har han även sin 15-åriga dotter Tutar, som spelas av den 24-åriga bulgariskan Maria Bakalova. Borat har kniven mot strupen – misslyckas uppdraget döms han till döden.

Sacha Baron Cohen som Borat

Under resans gång inser han att han kan dra nytta av dottern och bestämmer sig därför för att försöka ge bort henne som en slags gåva. Men när misslyckandena radas upp efter varandra tänker han om och börjar skissa på en annan plan för att närma sig presidentadministrationen. En plan som går ut på att han ska gifta bort Tutar till Giuliani. Men vad är motivet till valet av den före detta borgmästaren? Denne är en av få inom Trumpsfären som ännu inte sitter bakom lås och bom. Genom en fejkad intervju ska Tutar stämma träff inne på ett hotell med Giuliani med täckmanteln att hon är en konservativ journalist som vill göra en intervju.

Ovetandes om mötets egentliga avsikt infinner sig stjärnadvokaten Guiliani på hotellet för att göra intervjun. Frågestunden löper på bra, advokaten verkar trivas i Tutars sällskap och han öppnar upp sig i flera frågor. Till exempel hävdar han att coronaviruset planterats av Kina. När sen intervjun är till ända så bjuder Tutar 76-åringen på en drink inne på en hotellrumssvit. Och det är nu som det hela börjar gå snett.

För när Tutar börjar närma sig fysiskt och försöker klä av honom, börjar Giuliani (som det ser ut i alla fall) smeka sig själv i vad som i viss folkmun ofta beskrivs som ”de nedre regionerna”. Men innan han hinner kommer längre störtar plötsligt Borat in i rummet i bara underkläder och skriker: ”Hon är bara 15 … hon är min dotter, snälla ta mig istället.” Det hela slutar sedan med att kazaken jagas iväg från hotellet av personalen – en syn vi känner igen från den förra filmen.

Själv har Giuliani nekat och hävdat sin oskuld då han hela tiden trott att han varit på hotellrummet för att medverka i en vanlig intervju. Men hur förklarar han då bildbeviset (det etiska dilemmat kring alla dolda kameror i rummet är omtvistat) där handen syns på det olämpliga stället?

Han skulle ta av sig utspelningsutrustningen för att stoppa in skjortan…

Samtidigt har Giuliani gått till motattack och menar att det hela var ett beställningsjobb av medierna som gör allt för att hitta smuts på honom med anledning av att han lämnat känsliga uppgifter om Joe Bidens son Hunter till tidningen The New York Post. Och hans kritik mot Borat är inte direkt mildare, då han påstår att Baron Cohen är en lögnare, vars film är en helt ”sensationell och falsk redogörelse”.

Filmen Borat Subsequent Moviefilm har premiär idag, fredag 23 oktober.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.