Så kan Apple Watch 4 förenkla din träning och förbättra din hälsa

Apple Watch 4 är här och som hjälpmedel för din hälsa och träning är den bättre än någonsin. Här är nyckelfunktionerna som ska få dig att må bättre!

Olle Arnell  |  Publicerad 2018-09-26 10:33  |  Lästid: 3 minuter

Den första modellen av Apple Watch lanserades i Sverige den 17 juli 2015 och sedan dess har fyra versioner släppts på marknaden. Den fjärde generationens smarta klocka från Apple finns att köpa nu.

Utseendemässigt kommer klockan i storlekarna 40 och 44 millimeter, där skärmen på båda modellerna gjorts större genom att runda hörnen (precis som på Iphone X) och genom att göra kanterna på klockan mindre. Resultatet är mer plats för det användaren till stor del bryr sig om: skärmen.

Den större skärmen på Apple Watch 4 ger dig mer information direkt i displayen.

Den större skärmen på Apple Watch 4 ger dig mer information direkt i displayen.

När Café träffar Apple för att få en genomgång av den nya klockan berättar de att grundpelaren när de tog fram den första modellen var att ”folk ska må bättre och känna sig bättre”. Vi har därför valt att plocka ut russinen ur kakan vad gäller funktioner som förenklar och förbättrar din träning och hälsa.

”Alla kan ta steg mot en bättre livsstil utifrån sin egen situation och sina egna förutsättningar”, menar de, och därför är hälsoaspekten prioriterad i klockans funktioner.

Sedan tidigare har klockan gått att använda som pulsmätare vid fysisk aktivitet samt kunnat användas för att mäta den mesta fysiska träning du kan tänka dig. Nu har man förbättrat de funktionerna samt adderat nya med inriktning på träning och hälsa än mer!

Apple Watch 4 som träningsklocka och för bättre hälsa

  • Klockan kan som tidigare mäta din puls men nu även, som första klocka i världen, även mäta ditt EKG. Klockan har alltså koll på din hjärtrytm och kan upptäcka eventuella hjärtfel som förmaksflimmer. Alla mätningar, deras klassificeringar och symptom sparas i appen Hälsa i en pdf som kan delas med läkare.(Funktionen kräver tillstånd och där står först USA och sedan EU på tur).
Apple Watch 4 kan (snart) mäta ditt EKG och upptäcka eventuella hjärtfel som förmaksflimmer.

Apple Watch 4 kan (snart) mäta ditt EKG och upptäcka eventuella hjärtfel som förmaksflimmer.

  • Fall Detection är en funktion som genom algoritmer upptäcker när du ramlar. Detta är mest riktat till äldre personer som ramlar lättare och oftast skadar sig när de väl gör det. Om du inte ställer dig upp efter fallet, eller stänger av notisen, inom 45 sekunder kommer klockan först ge ifrån sig ett högt pipande läte, och om ingen kommer till undsättning då skickar klockan din position till 112 samt skickar sms om att du ramlat till dina nödkontakter du skrivit in i medicinskt id i hälso-appen.
Apple Watch 4 har en funktion som upptäcker om du ramlat och om du inte berättar att det gått bra larmar klockan 112.

Apple Watch 4 har en funktion som upptäcker om du ramlat och om du inte berättar att det gått bra larmar klockan 112.

  • Löpning: Om du sätter upp ett tempo för din löprunda varnar klockan om du springer för fort eller för långsamt. Den mäter även om du tar korta eller långa steg och hur många kliv per minut du tar. Med detta till hjälp kan du slipa på din löpteknik.
  • Träning: Du kan utmana vänner och andra Apple Watch-användare i din träning och få en extra kick att ge dig iväg på det där träningspasset. Du kan, precis som tidigare, se hur många kalorier du bränt och hur många minuter du tränat per dag, vecka, månad och år. För dig som springer långt är en bra nyhet att batteritiden är sex timmar längre än tidigare modell.
Apple Watch 4 har fler funktioner som hjälper dig i din träning och löpning.

Apple Watch 4 har fler funktioner som hjälper dig i din träning och löpning.

  • Klockan ger dig påminnelser och leder dig genom andningsövningar för att du ska må bättre och stressa ner.
  • Diabetes: du kan få dina sockervärden direkt i klockan och hela tiden ha koll på dina värden. Man behöver dock ett tillägg. Kolla upp!

Det här är bara de nya funktionerna inom hälsa och träning och som kanske är mest användbara i rent nyttosyfte. Men klockan har så klart fler nya funktioner och finesser som är både roliga att använda och som underlättar din vardag.

Vad kostar nya Apple Watch 4?

  • Aluminium med enklaste armbanden: 4 795 kronor för 40 millimeter (5 995 kronor med lte), 5 195 kronor för 44 millimeter (6 395 kronor med lte).
  • Stål med enklaste armbanden: 7 995 kronor för 40 millimeter och 8 595 kronor för 44 millimeter.

För alla nya funktioner och hur den nya urtavlan nu rymmer väldigt mycket mer information än tidigare kan du läsa allt om klockan hos Apple här. Här har MacWorld skrivit en bredare sammanfattning också.

Mer om Apples nyheter hösten 2018:

Iphone XR, Iphone XS och Iphone XS Max – allt du behöver veta

4 bästa nya funktionerna som finns i Apples nya iOS

Dela på Facebook
Tweeta