Så lagar du Jonas Crambys crudos

Jonas Cramby  |  Publicerad 2014-10-17 16:05  |  Lästid: < 1 minuter
DSC_2241

Dags att planera nyårsmiddagen – här är crudos, den pefekta förrätten! Gör ett par tre sorter på små fat som folk kan stoppa i sig medan de minglar runt och formligen se hur hjärtan börjar klappa och förväntningarna inför kvällen sakta byggs upp.

* * *

Crudos, grundrecept
• 200 g rå fisk av sushikvalitet
• 1/2 citron, juice och zest
• 1 msk kallpressad extra virgin olivolja
• flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Välj någon av varianterna nedan och handla ingredienserna. Kolla med fiskhandlaren om fisken är säker att äta rå eller om du bör frysa den först. Kom sedan ihåg att fisken ska hållas kall hela tiden, så ställ inte ut jättefat som får stå länge.

2. Skiva fisken mot fibrerna och så vackert du bara kan. Ta bort senor och sånt när de dyker upp. Arrangera vackert på ett fat. Toppa med citron, olivolja och vilka andra ingredienser du nu vill ha. Smaka av med flingsalt och peppar.

Crudovarianter
Laxcrudo – Salmalax, ruccola och hackade pistagenötter. I övrigt som grundreceptet.

Pilgrimsmusselcrudo – Pilgrimsmusslor, saft av 1/2 apelsin, dill, bird's eye chili, rostade pinjenötter. I övrigt som grundreceptet.

Tonfiskcrudo – Tonfisk, färsk koriander, jalapeño, rostade pumpafrön. I övrigt som grundreceptet.

Hälleflundrecrudo – Hälleflundra, färsk mynta, färsk basilika, rostade sesamfrön. I övrigt som grundreceptet.

Räkcrudo – Vildfångade råa räkor, finhackad gräslök, gurka, rostade pinjenötter. I övrigt som grundreceptet.

Jonas Cramby

 * * *

Mer om mat!

Så gör du godaste tacon!

Laga streetfood med Café – så gör du smarrigaste dönerkebaben

Bli kung på grillen: Bästa recepten och tipsen från Jonas Cramby

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:44