Så maximerar du fettförbränningen – med Rocky-metoden

Frilagd Rocky Balboa som hoppar hopprep mot en grön vägg och ett trägolv, samt en frilagd Thomas Skoglund.

Slipar du till sommarformen? Då ska du likt Rocky Balboa plocka fram hopprepet. Cafés träningsexpert förklarar varför.

Thomas Skoglund | Foto: Getty Images / Kollage  |  Publicerad 2024-03-11 12:24  |  Lästid: 3 minuter

Det är samma visa varje år.

Så fort vi märker att våren står för dörren och Helios äntligen vaknar ur mörkrets långa vinteride sker två parallella saker.

Det ena är att Per Gessles ”Sommartider Rosévin” återigen syns i hyllorna. Det andra – svensken inser att arbetet för årets önskade, tillika granithårda, sommarform inte längre går att skjuta på. Men, för att förverkliga de strömlinjeformade linjerna krävs fettförbränning. Något du kan maximera – hemifrån.

Idag är det i princip omöjligt att passera gymmens skogränser utan att överösas av assault bikes, löpband, roddmaskiner och andra futuristiska cardioalternativ. Den ena mer effektiv än den andra, åtminstone om vi lyssnar till diverse partiska tillverkare.

Något många däremot missar är att majoriteten av dessa aktiviteter inte är lika effektiva som träningsformen de allra flesta kan utföra hemma - långtifrån dyra autogirodragningar och vissa träningsanläggningars slående likheter med ”El penal de San Pedros” rätt osofta fängelseregler.

Hopprep förbränner uppemot 900 kalorier i timmen

Det är hög tid att sluta krångla till saker och snegla bakåt. Hur långt? Hela vägen till 70-talet och Rocky Balboa’s glansdagar.

Studier visar nämligen att få enskilda aktiviteter är kapabla att förbränna kalorier lika effektivt som boxarnas eviga favorit – hopprepet. Beroende på faktorer som kön, längd, vikt, och nuvarande fysik, förbränner motionsalternativet mellan 10-15 kalorier per minut (alltså uppemot 900 kalorier i timmen!).

Siffror som får andra förbränningsalternativ, likt cykel, body pump och crosstrainer, rodna av avund. Allt samtidigt som vi inte behöver lämna hemmets trygga vrå – eller viga all vår lediga tid till träning.

Rocky Balboa slipar på mästarformen med hjälp av hopprep i ”Rocky 2”. Foto: Getty Images

”Men jag kan inte hoppa hopprep”

Well, Rom byggdes inte på en dag och teknik kräver, oavsett område, mängder av hederligt nötande. Men, misströsta inte, du behöver nämligen inte se ut som en Mayweather-ättling hemma på vardagsrumsgolvet för att uppnå förbrännande resultat. 


Även här visar studier att själva ”inlärningsperioden” kostar kroppen enorma mängder energi, trots lägre intensitet och kvadrupla mängder snavningar. 


Detta då kroppen uppfattar träningsformen som någonting nytt och därför spänner varenda kvadratcentimeter, från muskelfibrerna till nervsystemet, för att få grepp om vad vi pysslar med.

Så, med det sagt – kasta inte in handduken. Den där Poseidonformen är med största sannolikhet färre hopp ifrån verkligheten än du tror.

För enkelt?

Till alla snubbar (ja, jag vågar hårdra det så långt) som tänker ”Ääääh, jag är redan superbra på att hoppa hopprep, det där kommer inte funka för mig” samtidigt som de slänger in en skopa proteinpulver i käften – för att därefter ta en klunk vatten…

Det finns givetvis mängder av alternativ som kan elevera hopprepspassen från prövande till satanistiska. Tror du mig inte?

Testa de nedanstående alternativen, så hörs vi därefter.

Hopprepet – din bästa träningspolare i vår. Foto: Getty Images

1. Tempo

Hitta ett arbetstempo om 120-140 hopp per minut. Visst, siffran må låta hög – men är långt ifrån orimlig för en tekniskt van utövare. Här kretsar inte problematiken kring att uppnå korrekt antalet hopp – utan att orka bibehålla samma frekvens över tid. Så, har du aldrig testat tända eld på dig själv?

Prova ligga mellan 120-140 hopp/minut och fråga vaderna hur det känns när klockan passerat minut 16…

2. Heavy ropes

För några år sedan introducerade dårarna inom CrossFit-världen hopprep med extra viktförpackningar om 2 x 100-200 gram i handtagen. Vikter som må låta försvinnande låga men, och ta detta från någon som redan skämt ut sig pga hybris inom området, de adderade grammen kan närmare liknas vid 15 ronder i ringen – än något som ryms i en redline-påse. Testa, men jag lovar, ödmjukhetens varma famn väntar runt hörnet.

3. Intervaller

”På västfronten intet nytt”, så fort någonting behöver förvärras är intervaller livets universallösning. Variera tidsstyrda intervaller, likt 60 sekunder maxtempo/30 sekunder återhämtningstempo, med mer tekniskt krävande inslag som återkommande double unders (dubbelhopp) varannan minut. Även här kommer nervsystemet skrika syntax error, spänna alla känselspröt och skjuta förbränningsnivåerna långt över hustaken.

Kör hårt och lycka till!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-03-11 12:24