Så får du sexpack till sommaren – Skoglunds kompletta guide

En kille som tränar mage och frilagd Thomas Skoglund.

Spoiler alert: slopa situpsen.

Thomas Skoglund
Thomas Skoglund | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2024-02-26 13:17  |  Lästid: 4 minuter

Då står vi här igen, på tröskeln mot begynnande snödroppar och solsken. Är 2024 året då du, som så många andra, kalibrerat in kikarsiktet mot estetiskt välsvarvade magmuskler och en sommar långt bortom vassen? Då är det hög tid att strunta i allt vad situps heter och börja nu.

Få, om ens några, fysiska attribut skriker ”vältränad” likt ett sexpack. Visst, vi kan besitta 75 centimers överarmspeak, decibelvråla ”tonight we dine in hell!” eller greyhoundkuta milen sub 40 minuter. MEN, om kroppskompositionen, allt detta till trots, fortfarande förväxlas med en saccosäck – snarare än ett Fabio-omslag, välkomnas inget annat än en regnfylld sommar.

Men in black-flasha därför allt du troddes veta om kroppens muskulära mittparti – här följer nämligen de tre stegen som behövs för en sommar på strandens gräddhylla.

1. Vinka farväl till dina hatade situps och säg hej till basövningar

Skoglunds råd: Skit i situps! Foto: Getty Images

Tidigt 00-tal rapporterade världsmedia att självaste Britney Spears utförde 500 situps – varje dag. Plötsligt spenderade alla, från unga tjejer till vuxna män och fitnessprofiler, merparten av deras dagar liggandes på rygg. Crunchandes för en bättre morgondag.

Men då var då och nu är nu och nu slopar vi situpsen och väljer istället övningar, stora och komplexa sådana, som kräver konstant aktivering av vårt mittparti och knuffar magmusklerna bortom dess nuvarande muskulära utmattning.

Knäböj, marklyft, stående pressövningar och farmers walk är bara några exempel på moment som helt enkelt ”inte går att utföra korrekt” utan fullt påkopplad bålaktivering. En effekt som får basövningar att springa åttor runt ändlöst många zzzzömniga situps-set.

2. Smart kaloriunderskott

Anthony Kiedis i Red Hot Chili Peppers – en rockherre med låg fettprocent. Foto: Getty Images

Alla har magmuskler (primärt syftat till rectus abdominis), ”problemet” många upplever utgörs därför oftast av andelen underhudsfett som vilar mellan musklerna och hudlagret. För att få fram de efterlängtade magrutorna måste vi alltså minska andelen fettprocent, något som främst sker långt bortom gymmets fyra väggar – närmare bestämt, i köket.

Viktig disclaimer! Hetsbantning, självsvält eller för låga energiintag skall aldrig implementeras eller experimenteras med. De är direkta motsatser till hälsa och kommer inte generera välsvarvade magrutor då kroppen istället försätts i ”svältmode” och sparar så mycket kroppsfett som möjligt för överlevnad.

Här är tricket att göra av med mer energi än vi stoppar i oss, generellt kalkylerat cirka 500 kalorier mindre per dygn. Nätet fullkomligt kryllar av diverse ”kaloriuträknare” som enkelt manövreras, du kan dessutom multiplicera kroppsvikten med 30 för att få fram en generellt kalkylerad kalorimängd för ditt nuvarande utgångsläge.

Självklart genererar ovanstående metoder inte någon exakt vetenskap, men så länge du inte planerar äntra bodybuildingscenen behövs heller inte lika många Pi-decimaler som många verkar tro.

3. Smart kaloriunderskott – så ska du äta

Nej, du ska såklart inte äta pizza varje dag. Tyvärr. Men det du hört om ”cheat meal” är sant – glöm inte bort att unna dig en valfri måltid en gång i veckan. Foto: Getty Images

Fokusera kostintaget kring bra råvaror som baseras på energigivande kolhydrater samt mättande protein- och fettkällor. Sträva efter att äta flera mindre mål, helst med tre till fyra timmars mellanrum, för att hålla såväl förbränning som hunger och sockersug i schakt.

Se till att dagligen äta frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och eventuellt kvällsmål – framförallt under dagarna du är fysiskt aktiv. Räds inga näringsämnen, men sträva efter balans. Det betyder alltså inte att varje matlåda skall innehålla ris, kyckling och broccoli – tvärtom, variation skapar helhet. Det är dessutom helt okej (till och med uppmuntrat enligt forskning) att en gång i veckan go apeshit och unna kroppen en helt valfri måltid, något som i folkmun är mer känt som cheat meal.

Satsa på intervaller

Intervaller suger livet ur en, men det går inte att komma runt att det är den bästa förbränningsmetoden. Foto: Getty Images

Svält och för låga energimängder är inget annat än en hälsovådlig björntjänst – sträva istället efter ett litet, men konstant, kaloriunderskott. Det plus fysisk aktivitet är det äldsta, bästa och enda sättet för hållbar och framåtgående fettförbränning.

Snabba morgonpromenader i all ära. Och visst, de må ha funnits sedan pyramiderna i Giza byggdes, men kom igen. Varför åka a-traktor när det finns formel 1-bilar?

Intervaller, i alla dess former och slag, kickstartar kroppens fettförbränning likt Mötley Crüe på repeat. Anledningarna bakom den högintensiva effektiviteten beror dels på att fett används som primär energikälla och att kroppens olika energifunktioner helt sonika inte ges något annat val än att använda energin för att matcha kraftmätningen den utsetts för.

Om du är helt ny inom konditionsträning och intervaller, börja långsamt och variera träningsmetoden med lågintensiva inslag. Knuffa därefter progressionen framåt och öka utmaningarna gradvis, inte minst för att slippa onödiga förslitningsskador och överdriven blodsmak.

Två klassiska, tillika välbeprövade, exempel för rivstartande fettförbränning finner du här:

  • ”30/30”

Cykla, spring, ro, staka – you name it. Här handlar allt om att disponera 30 sammanhängande sekunder i absolut maxfart. Så snart halvminuten passerat tillåts kroppen lika lång vila (fokusera på långa andetag) innan upplägget repeteras.

Förutom ökningen av uppläggets intensitet bör även fler ”arbetsblock” succesivt adderas. Passets tacksamma ”enkelhet” kan utföras från fem-tio minuter bland nybörjarna, hela vägen uppemot 30-40 minuter för Frida Karlsson, Hulken, G.I Jane och andra övermänskliga fenomen.

Kör hårt – tänk pannben!

  • Sprintdistans

Lika teoretiskt enkelt som praktiskt fruktansvärt. Spring nedanstående distanser med absolut maxfart:

1. 400 meter – följt av 4 minuter vila.
2. 300 meter – följt av 3 minuter vila.
3. 200 meter – följt av 2 minuter vila.
4. 100 meter – följt av 1 minuter vila.

Repetera uppläggets samtliga fyra steg – i två till sex arbetsblock beroende på rådande fysik.

Addera något, eller bägge, av följande upplägg 1-2 gånger i veckan och vips -h*llkäftenslagkraftiga resultat. Men du, kom ihåg att utgå från din nuvarande formstatus – inte Usain Bolts.

Lycka till och väl mött på stranden!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-02-26 13:55