Hoppa till innehåll

Så revolutionerade Michael Chow krogvärlden med kändistäta Mr Chow

Michael Chow.

Café minns ögonblicken som blev popkulturhistoria.

”Öppna kemtvätt eller restaurang.” Det var det snäva karriärvalet den i dag 84-årige stjärnkrögaren Michael Chow stod inför när han flyttade till London som luspank konststudent och stretande skådespelare på 60-talet. Valet föll, turligt nog, på det senare.

Den excentriske restauratören drog nytta av sina många kontakter i konstvärlden för att skapa hajp kring sitt nyskapande krogkoncept Mr Chow, som öppnade i Knightsbridge 1968. Med ekonomisk uppbackning från privata investerare som charmats av unge Chows säregna persona blev den kinesiska finkrogen utan en ätpinne i sikte och med uteslutande italiensk serverings­personal snabbt den stora snackisen på stan, med stammisgäster som Beatles, Sinatra och Fellini. 

Efter succén i London var det hög tid att ta restaurangkonceptet över Atlanten. I Los Angeles blev Mr Chow en given mötesplats för Hollywood­eliten, och under 80-talet blev avknoppningen i New York den självklara middagsdestinationen innan kvällen avrundades på legendariska nattklubben Studio 54. Restaurangen blev ett vattenhål för stadens kulturelit. Hit var alla välkomna – oavsett hudfärg, samhällsklass eller sexuell ­läggning.

Clint Eastwood På Mr Chow i Los Angeles 1979. Foto: Getty Images

Egenheter snarare uppmuntrades på Mr Chow. Ju mer kreativ och utsvävande man var, desto enklare var det att få bord. I toalettkön trängdes Mick Jagger och Jack Nicholson med Andy Warhol, Keith Haring och Jean-Michel Basquiat, som bytte konst mot gratis måltider och VIP-behandling på restaurangen.

Samtliga av stjärnkrögarens krogar är i dag fyllda till brädden med det ena spektakulära konstverket efter det andra. En målande påminnelse om Mr Chows storhetstid. Ett miniimperium av glamorösa krogdestinationer där maten alltid varit underordnad gästlistan.

Dokumentären ”aka Mr. Chow”, om Michael Chows spektakulära liv och leverne, finns nu att streama på HBO Max. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.