Så uppstod fenomenet Yanny vs Laurel – internets senaste WTF

Den senaste veckan har det känts som att hela världen varit en Monthy Python-sketch. Diskussionen kring "Yanny vs Laurel" har nått otroliga nivåer men frågorna kvarstår. Vad säger egentligen personen och vad handlar allt om? Vi reder ut!

Mikael Holm  |  Publicerad 2018-05-18 11:10  |  Lästid: 2 minuter

I dagens mediaklimat kan det allra löjligaste bli till en stor grej. Ni minns säkert alla klänningen. Var den svart och blå? Eller var den vit och guld? Och Adidasjackan, vad var det för färg på den? Och så flip-flopsen, även dessa delade internet och diskussion i små och stora grupper uppstod.

Diskussionen dog, efter ett bra tag, ut. Men nu har nästa debatt på ungefär samma spår startat. Hör du Yanny eller hör du Laurel? Du har säkert nåtts av den här snackisen, men hur uppkom den? Vi har svaret.

Katie Hetzel, på High School i Flowery Branch, Georgia, hade i uppgift att lära sig ordet ”laurel” (betyder lagerträd på svenska), upptäckte att folk hörde olika och tog med det till sin presentation. Hennes klasskamrater kunde inte komma överens så hon la upp en video på sin Instagram-story som sen plockades upp av en kille på samma skola som också la upp det på sin story.

Samma video lades upp på Reddit och efter det eskalerade det fort.

Bloggerskan Cloe Feldman lade i sin tur upp klippet på sin story och efter det har ljudklippet funnits med på alla stora amerikanska nyhetssajter men också nästan alla svenska.

Efter att förra veckans stora snackis varit Childish Gambinos musikvideo där hans budskap är att världens fokus är på ”memes” och populära danser mer än de riktiga problem som finns i dagens samhälle kom ju det här som ett brev på posten. Mindre viktiga diskussioner har knappast funnits, men vi måste ju ändå bryta ned vart det här egentligen kommer från.

Så här ligger det till:

Ljudfilen kommer från Vocabulary.com och enligt Marc Tinkler, som var med och skapade hemsidan, är det en operasångare som de låtit prata in tusentals ord på deras hemsida som läser upp ordet ”laurel”. Han tror att anledningen till att folk hör så olika är för att ordet inte har någon kontext – ordet är inte satt i en mening och han tror att det kan påverka vad folk hör.

Det ligger kanske något i det Tinkler säger, men den som sitter på svaret alla undrar över är Brad Story som jobbar med tal- hörsel- och språk-forskning på Arizona University.

Han säger till Vox.com att anledningen till att vi hör så annorlunda är för att människor oftast ställer in sin hörsel på tre olika frekvenser. Den lägsta av dessa tre frekvenser är essentiell för att kunna höra L och R, enligt Brad Story. Så anledningen till att du hör L:en och R:et i ”laurel” är för att det är en rörelse på den lägsta frekvensen.

Men varför hör vissa ”yanny” då? Jo, de som hör ”yanny” hör inte den lägsta frekvensen utan de hör den högsta istället.

En annan anledning till att det är så ovisst vad man hör är för att ljudkvaliteten i klippet är dålig. Lyssnar man på originalklippet ska det inte vara något problem att höra det rätt. Se Twitter-videon nedan för samma förklaring.

Vad är det som är rätt då? Jo, det är ju uppenbarligen ”laurel”. Eller? Diskutera i små grupper! Gärna på vår Facebooksida.

Liknande diskussioner senaste åren:

Vilken färg har de här flip-flopsen – egentligen?

”Hjälp, vilken färg har den här Adidasjackan?”

Dela på Facebook
Tweeta