Sabina Ddumba: ”Det fanns inga afrosvenskar att se upp till”

Svenska r'n'b-stjärnan Sabina Ddumba om sin dröm om att slå i USA, hur ”vi och dom” förstör Sverige och om att kötta på.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-05-15 19:53  |  Lästid: 3 minuter
NastaNiva_pressbild1_fotoDrewGurian2
Sabina Ddumba är i New York för att coacha sin talang Patrik Jean i Nästa nivå. ”Han sjunger fantastiskt fint, skriver fantastiska texter och jag blev verkligen berörd av hans sång och kände att jag vill vara en del av det här”, säger Sabina. Foto: Drew Gurian

Det känns som att Sabina Ddumba har hållit på ett bra tag, men hon har faktiskt bara ett par låtar på Spotify. Hon var dock med på förra årets jättehit, Michel Didas Höru mej bae-remix med Cherrie, Silvana Imam, Mapei och Seinabo Sey. Där rappar hon ”jag är är här för att stanna, jag är här för att ta över. Det är Sabina Ddumba, jag hoppas ni hör”.

2016 har Sabina visat att hon är här för att stanna, tidigare i år blev hon utsedd till årets nykomling på P3 Guld-galan och nu är hon en av mentorerna i storsatsningen Nästa nivå. Hon har också nyligen släppt ett uppmärksammat samarbete med Andreas Kleerup – och mer kommer under året.

Café ringde upp Sabina Ddumba i New York där hon myser med Justin Timberlake på Instagram.

View this post on Instagram

So I met this guy.

A post shared by Sabina C. Ddumba™ (@sabinaddumba) on

Du ska jobba med Justin Timberlake nu alltså, från Nacka till N*SYNC?

– Haha, nä det ska vi absolut inte! Men jag träffade honom och frågade om jag fick ta en bild. Sedan ville han välja den av bilderna han såg bäst ut på.

Att fråga The Prince Of Pop om en bild kanske inte är det mest våghalsiga i världen, men överlag ger du ett väldigt tryggt intryck.

– Ja, jag är väldigt trygg. Jag har kommit fram till att jag vet vad jag vill och jag kan mig själv väldigt bra och vet hur jag ska hantera saker för att nå dit jag vill.

Årets nykomling på P3 Guld-galan i år. När kände du att du slagit igenom?

– Det känner jag absolut inte! Det är fantastiskt kul, men jag är dålig på att stanna upp och reflektera. I stället köttar jag bara på. Jag har ett mål och så skapar jag nya mål.

Adam Tensta säger att afrosvenskarna sitter i förarsätet nu och nämner dig, Seinabo Sey, Erik Lundin och Madi Banja som exempel. Du håller med, antar jag.

– Jag kan fatta vad han menar. När jag var liten fanns det inga afrosvenskar att se upp till, men nu sätter Seinabo standarden för oss andra och jag försöker bara leva upp till den.

En sak i Sverige du skulle vilja förändra.

– Jag vill ta bort vi och dom, i allt från white vs. black till sexuell läggning och religion. Det är klart att det behövs motpoler men jag vill bara att alla kommer överens. Det är så tråkigt med folk som pekar, så onödigt.

Du har tidigare sagt att du vill slå igenom i USA, vad talar för att du lyckas?

– Jag har folk som jobbar för mig och kämpar och som vill mig väl. Men det är ett livslångt projekt att slå i USA. Det viktigaste för mig är att jag får göra det jag gör.

Din musik är ändå väldigt gångbar, hur tänker du kring det?

– Pop är brett, men jag försöker att inte skriva superkomplicerade låtar, det ska vara lättillgängligt så folk inte undrar vad jag sjunger om.

Vilken är ditt livs största motgång?

– Jag ser inte saker på det sättet utan försöker hitta andra vägar i stället. När min mamma åkte tillbaka till Uganda och stannade där skulle jag kunna ha tagit på mig offerkoftan. Men istället tänker jag på mina syskon och min pappa som finns kvar här. Det är viktigt att inte fastna, utan i stället uppskatta de som faktiskt bryr sig om en och älskar en.

NastaNiva_pressbild8_fotoDrewGurian2
Foto: Drew Gurian
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 23:15