Så fixar du en riktigt bra hemmabar – här är spritsorterna du behöver

Manhattan, Negroni, Tom Collins eller Whiskey Sour. Vad bör du fylla barskåpet med för att bli kung i hemmabaren? Dryckesredaktör Andreas Grube tipsar om sju måsten – och några bonustips.

Andreas Grube | thenewtropic.com  |  Publicerad 2017-10-13 10:05  |  Lästid: 2 minuter

Ska du bygga upp en anständig hemmabar från grunden gäller det att i första hand satsa på klassiska spritsorter och lika klassiska smakförstärkare. Skit i fantasifulla likörer och knassprit.

Förutom alkoholen är ett måste också att lära dig göra sockerlag som du kan ha ståendes i kylen. Blanda lika mycket socker som vatten: värm vattnet, häll i sockret, rör tills det är löst – klart.

Här är sju spritsorter du kommer väldigt långt med för att fixa hemmabaren:

Gin
Såklart. En bra gin kan du använda till massor. Jag tycker till exempel att svenska Hernö Gin (nr 86927, 316 kr) är prima, alternativt klassikern Tanqueray London Dry Gin (nr 10239, 294 kr).

Vodka
Också en klassiker som har en given plats i varje barskåp. Satsa på en vodka med lite karaktär, så att du kan göra Vodka Martini med stil. Svenska Purity Vodka (nr 86519, 298 kr) är den bästa i klassen.

Bourbon
Med sin lilla sötma och avrundade karaktär är bourbon perfekt till såväl Whiskey Sour som Manhattan eller Old Fashioned. Maker’s Mark (nr 558, 399 kr) är ett säkert kort.

Rom
Även om jag personligen för det mesta föredrar mörk rom så är ljus rom mer användbart i drinksammanhang, som exempelvis till Daiquiri. Havana Club Añejo 3 años (nr 526, 250 kr) är en personlig favorit.

Vermouth
Finns ju både i torra och söt varianter, och ska du bara satsa på en tycker jag att en torr är förstavalet. Vermouth mår inte bra av att sparas för länge när du väl har öppnat den, så satsa på en halvflaska. Tipset här är Noilly Prat (nr 8610, 72 kr).

Likör
Det finns likörer och så finns det likörer. En stabil apelsinlikör av typen Cointreau (nr 609, 309 kr) har du nytta av i många klassiska drinkar, som exempelvis Sidecar.

Bitter
En bra bitter är suveränt att ha hemma för att, i mycket små doser, krydda upp sina drinkar och förhöja smakerna. Mitt självklara förstahandsval är helt klart Angostura Bitter (nr 741, 189 kr).

Är du sugen på att köpa på dig ytterligare några grejer är en skotsk eller irländsk whisky alltid bra att ha. Själv tycker jag den irländska ofta gör sig bäst, eftersom den har en viss blommighet och är lite lättare och mjukare i stilen. Som till exempel Tullamore Dew 12 Years (nr 505, 389 kr).

Vet du skillnaden mellan drink, grogg och cocktail? (Förmodligen inte)

Så enkelt gör du den klassiska drinken Negroni

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 15:00