Vet du skillnaden mellan drink, grogg och cocktail? (Förmodligen inte)

När vi väl börjar dricka groggar – eller heter det drinkar, eller cocktails? – är det lätt att börja prata om just definitionen av de olika begreppen. Vi reder ut vad skillnaden egentligen är.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-06-16 10:06  |  Lästid: 2 minuter

Vi vågar påstå att 100 procent av alla som druckit alkoholhaltiga drycker också har hamnat i diskussioner om vad skillnaden är mellan alla olika benämningar för dem: Drink, grogg, cocktail, long drink, short drink – och så vidare.

Så i stället för att sitta och killgissa kontaktade vi Linus Morgan, barchef på Clarion Amaranten och Tap Room, samt Ola Carlson, barchef på Bar Hommage, för att få ordentliga svar på frågan.

Drink

På svenska är drink ett samlingsord för i princip alla mixade drycker i baren. Det kan vara en grogg, cocktail, long drink, short drink, och så vidare.

Cocktail

Foto: Tap Room

En blandad dryck med tre eller fler ingredienser, dock inget krav på flera olika spritsorter eller specifikt glas, vilket många tror. När cocktailen först definierades sa man att det var en blandning av sprit, socker, bitter och vatten, vilket i dag utgör cocktailen Old Fashioned. Både long drink och short drink är underkategorier i familjen cocktail.

Exempel på en cocktail: Manhattan.

Long drink

Foto: Tap Room

En drink serverad i ett högt glas med minst 15 cl total vätska, ofta med en spritmängd på mellan 4-7 cl. Den serveras ofta på is och innehåller mer mixers än en short drink. Mixers är till exempel juice, soda eller vatten.

Exempel på en long drink: Tom Collins.

Short drink

Foto: Tap Room

En drink som serveras i ett lägre glas, ofta med is, och innehåller mer alkohol i förhållande till mixers än en long drink vilket gör att den kan upplevas som starkare.

Exempel på en short drink: Tommy’s Margarita.

Grogg

En grogg är sprit som späs ut med groggvirke, till exempel vatten, juice, soda eller läsk. En typisk tvåkomponentsdrink.

Exempel på grogg: Gin & Tonic.

Så, bokmärk den här artikeln nu och var frälsaren nästa gång ni börjar kivas om begreppen!

Nu vet du vet – dags att blanda dig en redig grogg på någon av de 7 bästa ginsorterna – att blanda en GT på eller dricka rent

19 rusdrycker från tonåren som du måste ha vuxit ifrån nu

Så hittar du den ultimata cocktailbaren – 10 saker att bocka av

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-06-16 15:42