Hoppa till innehåll

Matprofilen: ”Sist jag tipsade om mitt bästa kökshack drog folk kniv i kommentarsfältet”

Sedir Ajeenah har rönt stora framgångar med sitt uppmärksammade matkonto
@sedir på Instagram. För Café delar den självlärde kocken och receptmakaren med sig av sina bästa matlagningstips.

Ditt instagramkonto @sedir har på kort tid fått över 16 000 följare på Instagram. Vad är framgångsreceptet?

”Jag använder mig av en digital strategi som även går att applicera i verkliga livet. Nämligen att följa sitt hjärta och göra saker på det sätt man själv tycker om. Som man mår bra av. Inte tänka för mycket. Bara komma i gång, ha kul och så händer saker som ingen kan förutse på vägen.”

Du blev pappa nyligen. Vilket är ditt starkaste matminne från din egen barndom?

”Jag och mamma brukade göra enkla degar som vi kavlade ut och grillade direkt på gashällen. Godast blev det när delar av brödet fattade eld och började ryka lätt. Nu är jag 35 och grillar bröd på samma sätt rakt över gaslågan. Jag hoppas att det, ihop med kärleken till mat, går i arv till min lilla kille. Om han vill förstås. Han väljer själv.”

Man äter med ögat, brukar det ju heta. Och just uppläggningen känns som en särskilt viktig del i din matlagning. Hur presenterar man enkel mat vackert?

”Det finns oändliga vägar, förstås, och det fina med mat är att man bestämmer själv vad man tycker är vackert. Jag tycker om att använda få råvaror i varje recept. Förutom att det blir tydligare smaker så tycker jag också att det ser fint ut, att man ser vad man har framför sig på tallriken. Jag tycker också mycket om dramatiska färger och är besatt av färska örter. Deras fina former och färg. Salvians ludna blad, det är ett konstverk i sig. Färska örter ihop med det ljusgröna skimret av slarvigt hackade pistage­­nötter. Det går att strössla över allt från burrata till pasta. Jag har faktiskt ägnat ett helt kapitel i boken åt färska örter.”

LÄS OCKSÅ: Matprofilens 3 bästa recept där vinet spelar huvudrollen

Boken innehåller även knep för att lyckas med sin matlagning. Tipsa om ett användbart lifehack i köket som gör livet lite lättare att leva. 

”Jag vet hur jag ska besvara den här frågan, men sist jag gjorde det så drog folk kniv i kommentarsfältet. Vilket förvånar mig för jag tycker detta lilla trick är helt okontroversiellt: att koka avlånga pastasorter, som spaghetti eller bucatini, i stekpanna i stället för kastrull. Av tre skäl: Hela pastan kommer ner i vattnet direkt i stället för att du ska behöva pressa ner en massa utstickande spaghetti, vilket resulterar i ojämn tillagning och allmänt fånigt bändande. Vattnet kokar dessutom upp mycket snabbare eftersom en stekpanna inte behöver lika mycket vatten för att täcka pastan. Avslutningsvis får du ett riktigt stärkelserikt pastavatten, det vill säga mycket stärkelse i relation till mängden vatten, som du kan hälla i din pastasås för att göra den tjockare och lenare.”

Vilka är dina tre favoritprylar i köket?

”Zestjärn från Microplane, bakstål från Gourmetstål och en bordeaux­röd skärbräda från Hay.” 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.