Hoppa till innehåll

Matprofilens 3 bästa recept där vinet spelar huvudrollen

Bilder på tallrikar med mat
Joel Ågren

En slatt vin i maten förhöjer smaken.
Instagram-profilen Sedir Ajeenah bjuder på tre helgrätter där vinet spelar huvudrollen.

Sedir Ajeenah är en självlärd kock och receptmakare som rönt stora framgångar med sitt uppmärksammade matkonto @sedir på Instagram. De tre recepten är hämtade ur kokboksdebuten Sedir: Processen (Norstedts). Ute i butik nu. 

Chardonnay moules 2.0

Recept för två. Tar ca 60 minuter.

Du behöver:  2 nät färska blå musslor | 1 stor bananschalottenlök  |  2 vitlöksklyftor  |  2 små starka chilifrukter  |  4 dl vatten  | 2 hönsbuljongtärningar  |  100 gram smör  |  3–4 färska rosmarin­kvistar  |  1 tsk fänkåsfrön  |  3 dl chardonnay  |  2 dl vispgrädde  |  1/2 citron  |  1 dl färsk bladpersilja

Gör så här: 

1. Skölj musslorna under kallt vatten. Låt rinna av. Plocka loss skägget och skrubba bort eventuell smuts på skalen. De musslor som är öppna knackar du försiktigt mot köksbänken och ställer åt sidan. Släng alla med trasigt skal samt dem som inte sluter sig efter några minuter.

2. Dela schalottenlöken på längden och skär halvorna i fina, jämnstora skivor.

3. Hacka vitlöken fint och chilin finare.

4. Koka upp vattnet med buljongtärningarna i en liten kastrull. Vispa så tärningarna löses upp.

5. Smält smöret på medelhög värme i en stor kastrull eller gjutjärnsgryta.

6. Lägg i all lök, chili och rosmarinkvistarna. Rör om hela tiden så inget bränns.

7. Ner med fänkålsfröna och rör om.

8. Efter 1–2 minuter, höj värmen ordentligt och lägg försiktigt i alla musslor.

9. Slå på vinet genast och lägg på ett lock snabbt så att musslorna ångas.

10. Lyft locket efter 1–2 minuter och kontrollera att musslorna öppnat sig. Sänk till medelhög värme.

11. Häll i grädden, hönsbuljongen samt saften från citronhalvan. Rör om försiktigt så att smakerna blandas.

12. Stäng av värmen. Plocka upp musslorna och placera på ett platt serveringsfat. Ta bort den övre skalhalvan på alla musslor så det fina köttet syns.

13. Mixa den gräddiga vitvinsskyn slät med en stavmixer. Smaka av med salt.

14. Häll ut några matskedar av vitvinsskyn på musslorna och i botten av fatet. Avsluta med persiljebladen. Servera!

”Jag är en stor anhängare av den gamla belgaren blåmusslor i vitt vin och grädde. Men det finns ett litet problem. Smakerna är på alla vis perfekta, men i rätten gömmer man mycket av det goda och vackra. Skyn ligger kvar i botten och musslornas vackra orangea kött är dolt i skalet. I det här receptet tar vi oss friheten att justera några saker. Vi börjar med en smörig ekfatslagrad chardonnay. Men rättens egentliga hjälte är fänkålsfröna. Snart vet du varför.”

LÄS OCKSÅ: Matprofilen: ”Sist jag tipsade om mitt bästa kökshack drog folk kniv i kommentarsfältet”

Pasta med vitvinsbräserad purjolök

Recept för två. Tar ca 40 minuter.

Du behöver: 1 purjolök  |  2 små starka chilifrukter  |  2 vitlöksklyftor  |  10 svartpepparkorn  |  1 knippe färsk rosmarin  |  1 knippe färsk timjan  |  100 gram smör  |  2 dl chardonnay eller annat    smörigt vitt vin  |  2 dl vatten  |  200 gram pappardelle  |  100 gram Parmigiano-Reggiano

Gör så här:

1. Skär bort roten och den gröna blasten på purjo­löken. Släng roten men spara blasten i kylen till en buljong eller skiva
den fint i en sallad. Dela den vita delen av purjolöken på längden.

2. Lossa lökbladen från varandra och skölj i kallt ­vatten för att få bort eventuell jord och smuts.

3. Lägg ner purjolöksbladen i en stekpanna.

4. Dela chilin på längden och platta till vitlöksklyftorna på skärbrädan med knivbladet. Lägg i pannan.

5. Placera ut svartpepparkornen på löken tillsammans med rosmarin- och timjan­kvistarna.

6. Skär smöret i små kuber och lägg i pannan.

7. Häll vinet och vattnet i pannan och låt sjuda på svag värme i 20–30 minuter eller tills vätskan kokat in i löken och den fått en karamelliserad gyllenbrun ton.

8. Koka under tiden upp lättsaltat vatten i en kastrull.

9. Precis innan purjolöken är klar lägger du i pappardellen i det kokande vattnet.

10. Plocka upp vitlöksklyftorna, örtkvistarna, svartpepparkornen och chilin från stekpannan och släng.

11. När pappardellen kokat färdigt häller du av vattnet och blandar den direkt i stekpannan med den bräserade löken. Blanda ordentligt så pastan tar till sig smakerna.

12. Lägg upp på ett fat och hyvla över några skivor parmesan. Avsluta med en nypa flingsalt. Servera!

Prosecco pomodoro

Recept för två personer. Tar ca 60 minuter.

”Vägarna till en god pomodoro är oändliga. Den här bygger på tre sorters tomater (färska, på burk och puré) för att få till en lyxigare och mer komplex smak. Vi slänger även i de aromatiska tomatkvistarna för ännu mer smak, men den riktiga hjälten är något helt annat: en liten flaska torr, fruktig prosecco för sötma, syra och tyngd.”

Du behöver: 2 vitlöksklyftor  |  2 bananschalottenlökar  |  8 små cocktailtomater med kvist  |  3 msk olivolja  |  2 tsk chiliflakes  |  400 gram hela skalade tomater  |  1 kruka basilika  |  2 msk tomatpuré  |  200 ml torr prosecco  |  200 gram spaghetti  |  25 gram smör  |  100 gram Parmigiano-Reggiano

Gör så här:

1. Skiva vitlöken tunt och hacka schalottenlöken fint.

2. Plocka försiktigt loss tomaterna från kvistarna och dela tomaterna på hälften. Lägg kvistarna åt sidan.

3. Häll olivoljan i en stekpanna på lägsta värmen. I med vitlöken. Var noggrann med att vitlöken inte får färg.

4. Häll ner schalottenlök och chiliflakes i stekpannan.

5. Lägg ner tomaterna med snittytan nedåt.

6. Häll efter någon minut ner burktomaterna tillsammans med basilikablad och tillhörande stjälk, tomatpurén och kvistarna från tomaterna. Rör om med sked.

7. Höj värmen. När tomaterna börjat fräsa så häller du i proseccon.

8. Vrid några varv med svartpepparkvarnen över såsen och tillsätt två nypor flingsalt. Låt sedan allt puttra ihop i 15–20 minuter eller tills tomatsåsen har en fastare konsistens.

9. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull eller stekpanna. Jag föredrar stekpanna eftersom spaghettin får plats på längden. Lägg i pastan när vattnet börjat koka.

10. Stäng av värmen för tomatsåsen. Ta upp basilikastjälkarna och tomatkvistarna och släng.

11. Rör i smöret och riv ner hälften av parmesanen. Rör om så smöret och osten smälter.

12. När spaghettin kokat färdigt, häll av vattnet och för över spaghettin till stekpannan med tomatsåsen och blanda runt.

13. Lägg upp på ett serveringsfat. Häll över tomatsåsen som är kvar i pannan ovanpå pastan. Riv över resten av parmesanen och avsluta med en nypa flingsalt. Servera.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.