Hoppa till innehåll

Semestervanorna vi hatar (men själva gör oss skyldiga till)

Solstol med handduk texten "Reserved".
Karin Wimark

Paxa den bästa solstolen, otåligt köa till flygplanet eller köpa allt för många onödiga souvenirer. Här är semestervanorna svenskar älskar att klaga över – men ofta faller för själva.

Vilka är då dessa semestervanor? Med 25 års erfarenhet i resebranschen har researrangören Airtours koll på hur vi svenskar semestrar. Med denna kunskap har de sammanställt en lista med jobbiga semestervanor som många kan känna igen sig i, men inte vill kännas vid att de är skyldiga till.

Hur många gånger tar du en selfie på resan? Foto: Getty Images

11 semestervanor vi hatar (och samtidigt gör oss skyldiga till)

1. Köa till planet

”Titta bara på alla dessa människor som köar. Gaten är inte ens öppen.” Två minuter senare står vi själva i kön innan boarding har påbörjats och väntar i 20 minuter.

2. Reservering av solstolar

Vi vet att det inte är rätt, och vi älskar att klaga på det. Men redan innan morgonsolen når poolområdet kan vi inte motstå att ”reservera” den bästa solstolen med våra handdukar som sedan ligger där ensamma och blockerar stolen en bra stund innan vi kommer dit.

Bästa platsen för dagen. Det är inte alltid lätt att motstå den där handduken innan frukosten. Foto: Getty Images

3. Packa för mycket

Vi har alla varit där – packa resväskan med familjen eller partnern och klaga på att de andra packar för mycket. I själva verket visar det sig att det är vi själva som har packat 14 par strumpor för mycket för en veckas semester.

4. Köpa onödiga souvenirer

Fem år senare hittar du den plötsligt i källaren, kylskåpsmagneten med den grekiska flaggan eller flamencodansaren från Spanien. Vi är de första att säga att vi inte bör trilla in på de karaktäristiska turistbutikerna – sen står vi där med våra euro i handen och köper något.

Hur många gånger har du köpt med dig en onödig souvenir hem? Foto: Unsplash

5. Klaga på maten

Trots att vi är i ett främmande land och pratar högt om alla nya smakupplevelser vi ska prova, kan vi inte låta bli att klaga på att det smakar konstigt. Och sedan blir vi dessutom irriterade på vår vän eller familjemedlem för att dem inte vill smaka på landets lokala mattraditioner.

6. Försöka prata det lokala språket

Det kan vara pinsamt, det kan vara obekvämt, men vi försöker alla lära oss några ord på det lokala språket som vi använder i baren, marknaden eller restaurangen. Lokalborna skrattar ansträngt och oförstående när vi forcerat försöker praktisera våra nya språkkunskaper.

7. Klaga på värmen

Trots att vi söker solen och värmen på sommarsemestern, kommer det ändå som en överraskning att det är sååå varmt längre söderut, precis som det brukar vara den här tiden på året. Vi klagar ”och ”det är nästan för varmt!” kommer som på beställning.

Att klaga över värmen kommer nästan automatiskt för många på semestern. Foto: Getty Images

8. Ta selfies överallt

Oavsett om vi står framför ett historiskt monument eller njuter av en exotisk cocktail, är våra telefoner alltid redo att fånga semesterögonblicket. Och låt oss vara ärliga – ibland handlar det mer om att visa upp hur roligt vi har det än att minnas själva stunden. Och inte heller är vi blyga med att peka finger åt dem bredvid oss som tar bilder av allt!

9. Äta på turistfällor

”Nej, det är en riktig turistfälla, det kan du ju se”. Även om vi tror att vi har listat ut det, fastnar många av oss i turistfällorna under sommarsemestern – det är svårare att genomskåda än vi tror, och kanske är det en del av upplevelsen?

10. Pressa för att bli brunast på kortast möjliga tid

Ingen tid att spilla, skippa solskyddsfaktorn! Det ska se ut som om vi varit på semester en vecka redan efter första dagen. Detta resulterar oftast i att vi ser ut som röda kräftor. Med våra bittra erfarenheter från tidigare år så är vi snabba med att påminna nära och kära: “Solskydd först, sedan en perfekt bränna.”

Kokhett! Men vad gör man inte för att bli brun? Foto: Unsplash

11. Övertyga barnen att posera framför sevärdheter

Föräldrar som insisterar på att deras barn ska posera framför vartenda monument kan orsaka frustration både för barnen själva och andra turister. Men hey, vi vill ju ha den perfekta bilden som vi förmodligen aldrig kommer att titta på igen!

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.