11 turistfällor att se upp för i sommar – och hur du undviker dem

Flitens lampa lyser bland ficktjuvarna när det vankas semestertider – här är är 11 bluffar att se upp för.

Nanna von Knorring | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-07-05 10:55  |  Lästid: 3 minuter

Som ny i en stad eller ett land där du inte har full koll på området, språket och hur saker och ting fungerar är du, dina pengar och dina värdeföremål då ett attraktivt byte för ficktjuvarna som använder sig av flera listiga bluffar.

Undvik turistfällor och ficktjuvar utomlands genom att tänka efter en gång extra och genom att förvara dina värdesaker säkert. Håll även koll på vilka knep och trick ficktjuvarna kan tänkas använda sig av för att inte låta dem förstöra din resa. Vi säger inte att du ska vara misstänksam mot folk, snarare uppmärksam.

Här är 11 turistbluffar att se upp för under semestern:

1. Den hjälpsamma bluffen

En person som verkar trevlig och har lokal kunskap erbjuder sig att hjälpa dig vid biljettautomaten, men det hen verkligen gör är att memorera din pinkod. Senare kommer personen eller en medhjälpare att sno din plånbok för att länsa ditt konto.

Så undviker du bluffen: Låt aldrig någon främmande stå nära dig när du använder ditt betalkort.

2. Gratisbluffen

En vanlig bluff runtom i världen är att en person försöker ge dig ett armband, en ros eller någon annan souvenir för att sedan kräva dig på ett orimligt dyrt pris för produkten. Om du inte betalar kan bluffaren ställa till en scen för att få dig att känna dig obekväm och tvungen att betala.

Så undviker du bluffen: Låt aldrig någon lägga något i din hand eller på din kropp och var speciellt uppmärksam i turisttäta områden.

3. Enkätbluffen

Enkätbluffen går ut på att du ska skriva upp ditt namn för att stödja något, men så fort du skrivit på kommer personen att börja kräva dig på donationer till ändamålet.

Så undviker du bluffen: Skriv aldrig på något och var uppmärksam på att personen kan ha medhjälpare som länsar din väska och dina fickor medan du lyssnar och är distraherad.

4. Ficktjuvsbluffen

Denna bluff är lurig och lätt att gå på eftersom den är så subtil. Ficktjuvar kan själva varna dig för att det förekommer tjuvar i området eller berätta att någon nyss blivit bestulen på sin plånbok. När du då känner efter för att kontrollera att din plånbok ligger kvar i fickan registrerar tjuvarna var du känner efter och förvarar dina värdesaker. En stund senare skrider tjuvarna till verket och stjäl din plånbok. Tjuvarna kan även sätta upp varningsskyltar som kan ge samma effekt.

Så undviker du bluffen: Förvara dina värdesaker säkert och ha aldrig din plånbok eller mobiltelefon i bakfickan.

5. Distraheringstricket

Ett klassiskt knep som kan se ut på flera olika sätt. En ofta använd teknik är att ficktjuven spiller något på dig för att sedan erbjuda dig hjälp med att torka av dina kläder. Så fort personen får händerna på din jacka kommer hen att tömma dina fickor eller ha en medarbetare som stjäl dina värdesaker medan du är distraherad. Tjuvarna kan även försöka distrahera dig med tidningar eller en show på gatan.

Så undviker du bluffen: Håll koll på din väska och dina värdesaker om någon tar kontakt med dig för att sälja något eller försöker röra vid dig.

6. Biljettbluffen

Någon erbjuder dig tåg- eller bussbiljetter billigare och dessutom slipper du ställa dig i den milslånga kön? Nja, riktigt så bra är det sällan. Biljetterna du köper kan till och med vara dyrare och eftersom att det inte är äkta biljetter så kommer de inte att fungera.

Så undviker du bluffen: Köp alltid biljetter via de officiella återförsäljarna.

7. Taxibluffen

Vissa taxichaufförer kan utnyttja det facto att du inte har koll på staden och då ta långa omvägar och välja de trafikerade gatorna som förlänger restiden samt ökar priset. En del förare kan ha en taxameter som tickar uppåt mycket fortare än normalt, medan andra kan påstå att den är ur funktion.

Så undviker du bluffen: Fråga alltid om priset eller åtminstone om en prisuppskattning innan du sätter dig i en taxi. Bor du på ett hotell kan du fråga om en prisuppskattning i receptionen och be dem beställa en pålitlig taxi åt dig.

8. Förstörda moppen eller vattenskotern

En bluff som åtminstone förekommit i de sydöstra delarna av Asien. När du hyr en moped eller en vattenskoter och lämnar tillbaka den kommer ägaren att påstå att du orsakat skador på den och tvinga dig att betala dyrt för det.

Så undviker du bluffen: Se till att fotografera och gå igenom skicket innan du hyr något. Om du hyr under en längre tid ska du parkera mopeden på en trygg plats för att inte få den sönderslagen eller stulen.

9. Fotobluffen

Att få till en lyckad gruppbild på resan är en utmaning som flera bluffare utnyttjar för att tjäna pengar. Ofta erbjuder bluffaren sig att ta ett kort och efter det kräver hen betalning eller, i värsta fall, försvinner med din dyra kamera.

Så undviker du bluffen: För att undvika att bli lurad gäller det att känna efter ordentligt i situationen, avstå eller be någon turist som verkar pålitlig att fota er.

10. Drogbluffen

En bluff som resenärer i turisttäta områden med ett livligt nattliv kan råka ut för. Bluffaren erbjuder dig droger och när du accepterat dyker antingen en riktig eller en bluffpolis upp och kräver dig på pengar för att du ska slippa fängelse.

Så undviker du bluffen: Ta aldrig emot droger för att undvika att bli lurad på stora summor pengar eller i värsta fall bli åtalad för brott.

11. Bilbluffen

En bluff som finns i flera länder är bilbluffen. En bil dyker plötsligt upp vid din sida och personerna i bilen gestikulerar till dig att något är fel på din bil och att du bör stanna omgående. Ifall du stannar och tar dig ur bilen kommer tjuvarna antingen att distrahera dig för att kunna stjäla dina ägodelar eller i värsta fall råna dig och lämna dig vid vägkanten.

Så undviker du bluffen: Stanna aldrig på en ödslig väg, utan ta dig till ett befolkat område för att utreda om det verkligen är något fel på bilen.

Källor: Business Insider, Just the flight

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-12-14 14:39