Singelaktuella Linn Koch-Emmery väljer popkulturen som format henne

Linn Koch Emmery

För två år sen slog Linn Koch-Emmery igenom på både hemmaplan och internationellt med hyllade indie-EP:n ”Waves”. Nu är Sveriges stora poprock-hopp tillbaka med blixtrande singeln ”Hologram Love”.

Joakim Almén | Foto: Olof Grind  |  Publicerad 2020-11-13 10:04  |  Lästid: 3 minuter

Linn Koch-Emmery är 27-åringen som ursprungligen är från Norrköping vars energiintensiva, melodiösa och gitarrdränkta indierock gett henne en internationell karriär utanför Pustervik, Debaser och Way Out Wests scener. 2019, ett år efter att hon släppte den unisont hyllade EP:n Waves (har du inte hört låten Don’t sleep on my luv söker du genast fram den på Spotify), gav hon sig ut i Europa på sin första headline-turné och spelade bland annat på Roskilde-festivalen.

I början av 2020, i en svunnen tid där arenaspelningar fortfarande arrangerades, var hon förband åt Mr. Oasis – Liam Gallagher – när den framåtlutade sångaren spelade inför ett fullsatt Annexet. Sedan dess har Linn koncentrerat sig på att spela in en ny skiva, där det dagsfärska singel- och videosläppet är det första smakprovet från hennes kommande debutalbum som släpps någon gång under våren 2021. Linn är dessutom en återkommande gäst i Fredrik Söderholms morgonradioshow Gott snack.

Hologram Love handlar om en tanke jag brukar luta mig mot, att saker och människor kan komma tillbaka om det var menat att vara. Den där känslan av att man kanske kommer springa in i varandra om 10 år på bussen, i mataffären eller baren och att man får en chans till. Under tiden kommer man med största sannolikhet ha glömt alltihop, men det är en tröstande tanke, säger Linn Koch-Emmery själv om låten som du kan lyssna på med tillhörande video nedan.

Café hörde av sig till Linn och bad henne lista popkulturen och – i viss mån – livshändelserna som påverkat och format henne mest genom åren. Häng med på en resa från mammas Absolute Hits-skiva som barn, till Limewire-hemtankade Bill Clinton-överraskningar och generella livsbesvikelser som det (ibland) kan innebära att dejta en konstnär.

5 år: Terry Jacks – Seasons in the Sun

”Mamma hade den den här på en Absolute Hits hemma och jag älskade den till en början. När jag frågade henne vad den handlade om svarade hon med en målande utläggning om döden. Sen dess har jag fortfarande svårt att lyssna på den.”

12/13 år:  Limewire

”Limewire kom in och skakade om min existens. Att man plötsligt kunde ladda ner precis vilken musik man ville, besvikelsen när man fick Bill Clinton-filen med 'I did not have sexual relations with that woman' istället för den där obskyra B-sidan med Arctic Monkeys man optimistiskt försökt tanka ner. Första gången man nosade på riktig frihet.”

18 år: Dejta en konstnär

”De flesta går igenom den här perioden någon gång i livet och det formar en oundvikligt. Själv var jag ihop med en konstnär som 50 % var ihop med mig tillbaks. Han bodde i sin ateljé utan tillgång till rinnande vatten och duschade ett par gånger i veckan på centralbadet. Vi sov i en slags hundkoja han byggt på golvet och trots en rad förnedrande sammanbrott är ändå det mest smärtsamma minnet när jag försökte göra morgonkaffe på Loka citron.”

23 år: London, The Growlers - I'll Be Around 

”Jag var designpraktikant på ett skivbolag som hade kontor i en källarlokal på Brick Lane. Den kvinnliga chefen skrek alltid på mig när hon ville något. Oftast var teet var för kallt, eller i fel mugg (hon ville specifikt ha i en kopp med Union Jack på) eller att jag skulle hämta mer pommes frites och majonnäs från puben. På helgerna var jag på turné med ett band som heter Mystery Jets. The Growlers hade precis släppt den här låten som vi lyssnade på konstant i en timme i bilen hem från Bath. Varje gång den slutade skrek någon att vi behövde sätta på den en gång till. Det regnade hela tiden.” 

27 år Ottessa Moshfegh 

”Hon släppte den briljanta Ett år av vila och avkoppling förra året men hennes första roman Eileen är otrolig. Hon skriver rakt och osentimentalt vilket såklart alltid gör att saker känns på riktigt.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-11-13 10:05