Hoppa till innehåll

Slå tillbaka mot pollenallergin – sju tips som faktiskt fungerar

Vi pollenallergiker är riktiga gnällspikar, men det finns en anledning. Det är en vidrig allergi att leva med, men det behöver det inte vara. Här är sju effektiva tips för att slå tillbaka mot skiten.

1. De receptfria medicinerna

Ja, ja. Alla pollenallergiker som fått frågan om de ”har testat Clarityn” kokar just nu. Med det sagt. För de allra flesta fungerar faktiskt en cocktail av receptfria mediciner. Nässpray, tabletter och ögondroppar gör oftast jobbat, så länge man sköter dem som man ska. Vissa tabletter kräver att man tar dem ett tag innan de börjar verka, så var inte besviken om du inte märker omedelbar effekt. Ofta blir effekten bättre om man börjar ta medicinerna ett tag innan pollensäsongen bryter ut. Läs på förpackningen! Upplever man att man blir tröttare så är ett bra sätt att man tar dem strax innan läggdags. Annars är exempelvis Desloratadin bra som alternativ. De gör jobbet men med mindre slöhet som bieffekt.

2. Tvätta ansiktet och kuddarna

När du varit ute är det bra att skölja av ansiktet, eftersom det fastnar en del pollen när man vistas i friska luften. Äckligt att tänka sig, men så är det. Skölj även gärna håret innan du lägger dig.

3. Byt kläder

Samma princip som ovan gäller här. Pollen fastnar på kläder eftersom pollen är äckligt. Byt därför om när du varit ute, så slipper du gå runt och bära på skiten hela dagen.

4. Stäng fönstren under dagen

Om det är varmt, vädra med öppna fönster senare framåt kvällen eller tidigt på morgonen, då pollennivåerna är något lägre. Alternativt precis efter att det regnat.

5. Lägg om träningen

Träna inte utomhus under pollensäsongen, men om du är funtad på ett sådant sätt att du absolut måste, träna i så fall tidigt på morgonen. Det lär väl knappast vara ett problem för en hurtbulle som du.

6. Byt sängkläder ofta

Tvätta även kuddarna, så slipper du känslan av att marineras i pollen under natten och vakna med rödsprängda ögon, trots att du inte riktigt förtjänar det.

7. Sök hjälp

Om du verkligen testat allt utan framgång så finns receptbelagda mediciner och andra behandlingar att få. Men då är det bättre att konsultera en riktig läkare.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.