”Slipsknuten behöver en egen krisgrupp!” Så bra (och dåligt) klär sig våra partiledare

cafevik  |  Publicerad 2014-09-12 13:30  |  Lästid: 5 minuter
partiledarna-mode-stil

Valet närmar sig – men hur bra klär sig egentligen våra politiker? Vi bad våra modejournalister Daniel Lindström och Johan Hurtig att utvärdera och betygsätta partiledarnas klädstil.

Kolla även vår valspecial: det här borde partiledarna dricka på valvakan och partiernas vansinniga valfläsk.

* * *

1. Stefan Löfven (S)

stefan-lofven-2

Johan: Bra att han kör slipslöst, det signalerar handlingskraft. Men han kör med kontrasterande knappar, en bluff som många svenska skjortköpare verkar ha gått på. Stefan borde också knäppa kavajen, som tyvärr går i en ganska dassig grå nyans – och dessutom ser ut att sitta lite sådär.

Betyg: 4/10.

Daniel: Stefan Löfvens kroppsform är inte helt enkel att jobba med, han är lite satt. Därför borde han tänka mer på passformen, och skulle behöva en stylist. Han är en gammal fackpamp och då fungerar det att se ut så här – men ska han bli en landsfader får han skärpa till sig.

Betyg: 4/10

Totalbetyg: 4/10

 

 

2. Gustav Fridolin (MP)

gustav-fridolin-2

Johan: Gustav Fridolin verkar försöka odla en bild av att han är det unga och fräscha alternativet. Chinos är bra och avslappnat, och kavajen är somrig. Men han borde ha valt en annan skjorta! Eller vågat köra en t-shirt. Frisyren påminner dessutom om ett marsvin jag hade som barn, vilket gör mig lite ledsen.

Betyg: 5/10

Daniel: Han har alla förutsättningar – men misslyckas. Visst är det okej att bryta med en annan färg på byxorna än på kavajen, och hans väljare vill kanske inte se honom i kostym och slips. Men den här arbetarskjortan? Näe, en marinblå kavaj och vit skjorta hade funkat bättre. Han är ung men klär sig gubbigt.

Betyg: 3/10

Totalbetyg: 4/10

 

3. Åsa Romson (MP)

asa-romson-2

Johan: Försöker hon med färgen på tröjan visa hur naturen kommer se ut om vi inte tar tag i miljöfrågorna? Är det en varning? I så fall vore det nästan okej, annars är det katastrof. Man brukar ju säga att det inte kan bli helfel med svart, men här har vi motbeviset. Frisyren ser ut som på en dagisfröken på 80-talet.

Betyg: 3/10

Daniel: Det finns gränser för hur illa miljöpartister och vänsterpartister kan klä sig. Man måste inte se vänster ut hela tiden – som partiledare måste man också kunna ge ett representativt intryck. Åsa Romson ser ut som den gamla nidbilden av miljöpartister med ryggsäckar i näver.

Betyg: 2/10.

Totalbetyg: 2,5/10

 

4. Jonas Sjöstedt (V)

jonas-sjostedt-mode-klader

Johan: Här var det lite gubbigt. Kavajens mönster andas ett burget liv med cottage, jakt och Landrover – är det i linje med Sjöstedts politik? Han skulle satsat på mindre mönster på kavajen och kanske något mer på slipsen. Nu blir intrycket lite att en mossig farbror fått en ny slips av barnbarnet och tagit på den direkt.

Betyg: 5/10

Daniel: Jag gillar det! Härligt med en vänsterledare som ser ut som en bankdirektör. Fina slag och fina rutor. Hade en vanlig snubbe klätt sig så hade det inte varit kul, men här har vi någon som utmanar nidbilden av en vänsterpartist. Han ser helt enkelt ut som en kapitalist.

Betyg: 6/10

Totalbetyg: 5,5/10

 

5. Fredrik Reinfeldt (M)

fredrik_reinfeldt-mode-klader

Johan: En stilren men lite tråkig outfit – den gode Reinfeldt plays it safe. Nyanserna går  ihop bra och han gör helt rätt i att knäppa kavajen – men jag anar en viss säckighet i passformen.

Betyg: 5/10

Daniel: Fredrik har bättre passform än Löfven! Som lite överviktig är det viktigt att inte accentuera magen, och jag tycker det här ser schyst ut. Reinfeldt är fin i kostym.

Betyg: 6/10

Totalbetyg: 5,5/10

 

6. Jan Björklund (FP)

Jan-bjorklund-mode-klader

Johan: Kavajen ser ut att vara gjord i ett dyrt material och sitter bra. Fint med mörkblått, det passar bra till skjortan. Men han borde knäppa kavajen! Tom Ford formulerade nån gång stilregeln att kavajen alltid ska vara knäppt om man inte sitter ner. Det hade verkligen lyft looken här.

Betyg: 6/10

Daniel: Jan Björklund har ett trevligt utseende, skjortan matchar hans klarblå ögon. Han ser typiskt folkpartistisk ut, en mellanmjölkslook som inte sticker ut. Men slipsen sitter för långt ned och han borde ha knäppt kavajen.

Betyg: 6/10

Totalbetyg: 6/10

 

7. Annie Lööf (C)

annie-loof-mode-klader

Johan: Färgen är ju trevlig. Men är det Maud Olofssons gamla kofta?  Är det så att den följer med partiledarrollen? Looken signalerar trygghet – ”jag är en kvinna av folket” – men det blir lite för mysigt och tantigt.

Betyg: 5/10

Daniel: Detta är Sveriges yngsta tant. Annie Lööf är en ung politiker och hon borde spela på det istället för att klä sig så här. Men hon har en fin hårfärg och klär sig färgglatt vilket jag gillar.

Betyg: 2/10

Totalbetyg: 3,5/10

 

8. Göran Hägglund (KD)

Goran-hagglund-mode-klader

Johan: Kostymen har fin färg och är vettig – däremot borde regeringen snarast tillsätta en krisgrupp för att utreda vad som har hänt med slipsknuten. Oj vad stor den är! Jag utfärdar också ett totalförbud mot kontrastdetaljer som att ha en röd knapp och rött knapphål. Det är fult i sig, men det skär sig också fullständigt mot den lila slipsen. Detta är en schyst look som faller på detaljerna.

Betyg: 5/10

Daniel: Göran Hägglund ser alltid trevlig ut, lite som Bengt Westerberg på sin tid. Inte många politiker har ett intresse för kläder, men Hägglund har det absolut och han klär sig fint. Slipsen kanske är lite bred, men politiker ska faktiskt inte se ut som mods – en bred slips ger pondus.

Betyg: 7/10

Totalbetyg: 6/10

 

9. Jimmie Åkesson (SD)

Jimmie-akesson-mode-klader

Johan: Han utstrålar en aura av en 19-åring på studentfirande. Kostymen ser ut att sitta lite illa med för mycket ärmtyg och håret ser ut som om han gått till frisören i Sölvesborg och bett om något ”kort och busigt”. Plus för vit skjorta som alltid är snyggast i såna här sammanhang. Den rosa slipsen känns som ett billigt trick – ”inte kan man vara rasist om man har en prickig rosa slips?”.

Betyg: 3/10

Daniel: Jimmie Åkesson klär sig bra nästan jämt. Han ger intryck av att vara en företagsledare på Microsoft. Kostymen ser modern ut, mycket bättre än Reinfeldts och Löfvens. Hade slipsen varit marinblå hade han vunnit allt.

Betyg: 7/10

Totalbetyg: 5/10

 

10. Gudrun Schyman (FI)

Gudrun-Schyman-mode-klader

Johan: Jackan hade varit snyggare i svart, men den är ett bra exempel på hur Gudrun använder färg. Hon är en person som tar plats så den rimmar med hennes personlighet. Klokt val att ha en vit t-shirt under och låta it-plagget sticka ut. Scarfen är däremot helfel, den smälter ihop med jackan och för tankarna till en matador.

Betyg: 6/10

Daniel: Vilken fasansfull grej. Gudrun kommer visserligen undan med mycket eftersom hon har en stark personlighet, men detta är förfärligt. Det ser omodernt ut, jackan signalerar att hon inte bryr sig. Den röda färgen är dock bra och passar henne.

Betyg: 2/10

Totalbetyg: 4/10

 

Jonatan Loxdal

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-14 16:18