Hoppa till innehåll

Småbarnsårens svarta hål

Igår var jag oerhört nära att passera småbarnsårens Schwarzschild-radie, eller vad man nu ska kalla den trötthetsgräns bortom vilken man helt enkelt inte orkar lämna barnen på dagis – vilket man måste göra för att nå återhämtningsfasen. Om det där lät krångligt har du förmodligen inte barn. Vi börjar med en enkel förklaringsmodell av energisekvensen för en småbarnsförälder. Så att alla … Continued

waldenradien520

Igår var jag oerhört nära att passera småbarnsårens Schwarzschild-radie, eller vad man nu ska kalla den trötthetsgräns bortom vilken man helt enkelt inte orkar lämna barnen på dagis – vilket man måste göra för att nå återhämtningsfasen.

Om det där lät krångligt har du förmodligen inte barn. Vi börjar med en enkel förklaringsmodell av energisekvensen för en småbarnsförälder. Så att alla förstår.

1) All tid du tillbringar med småbarn är utmattande eftersom de kräver ständig fysisk och mental närvaro. Under arbetsveckan sker återhämtning i samband med dagisförvaring. Ungefär så här:

waldenradien

2) I slutet av ”helgen” kan energiförlusten närma sig kritiska nivåer men du når i regel återhämtningsfasen utan större problem. (När du får barn sker alltså en dramatisk förändring av konceptet helg. Nu ska du liksom samla kraft under arbetsveckan för att orka “helgen”. Detsamma gäller ”semestern”.)

waldenradien_helg

3) I höjd med ”långhelg” eller sjukdom kan det bli störningar i energisekvensen. Energiläckaget når snabbt kritiska nivåer och du närmar dig småbarnsårens Schwarzschild-radie (eller vad vi nu ska kalla den). Bortom den har du inte energi kvar att genomföra dagislämningen. Och du försvinner. Eller vad som nu händer.

waldenradien_critical

Jag vet inte för jag tog mig i alla fall till dagis igår. Med barn och allt. Som vanligt. Förutom att vi kom två timmar senare än vanligt. För att pappa kollapsade lite i hallen. Så där som man kan göra när man har vabbat både sig själv och barnen ett par dagar.

I regel tar man sig upp efter några minuter. Antalet minuter står i direkt relation till hur nära småbarnsårens Schwarzschild-radie (eller vad vi nu ska kalla den) du befinner dig. Och jag måste befunnit mig ganska nära den kritiska passagen för det tog mig ungefär 70 minuter. Innan jag hade samlat tillräckligt med kraft för att nå ”escape velocity”. Det var kusligt.

Hur som helst. Då jag inte hittar någon vetenskaplig dokumentation kring småbarnsårens Schwarzschild-radie (eller vad vi nu ska kalla den) föreslår jag att vi kallar den Walden-radien. Jag har alltid velat ha någonting uppkallat efter mig. Gärna någonting vetenskapligt. En radie till exempel.

Ska bara räkna lite. Återkommer när jag hittat Walden-radiens ekvation.

waldenradien2_520
När du passerat Walden-radien är du förlorad.

Fotnot: Schwarzschild-radien, även kallad händelsehorisonten (the event horizon) är den kritiska gränsen för ett svart håls gravitation. Ingenting* som korsat Schwarzschild-radien kan slita sig från ett svart hål. Inte ens ljus. Det är därför hålet är svart (trots att det innehåller allt möjligt).

*(Förutom Hawkingstrålning men det tar vi en annan gång.)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.