Annons
Annons

Snälla föräldrar har lättare att föra vidare egenskaper till sina barn än egoistiska

Snälla föräldrar ger snälla barn. Nu finns forskningen som bevisar sambandet.

Sofia Börjesson
Foto Josh Willink

Snälla och medkännande föräldrar har lättare att föra vidare sina egenskaper till sina barn än de som är egoistiska, visar en stor ny studie. Det gäller även egenskaper som inte är direkt kopplade till godhet eller altruism, utan också sådana som nyfikenhet och viljan att föra traditioner vidare.

Annons

Forskarna menar att en av orsakerna är att föräldrar som är snälla och omtänksamma är mer känsliga för sina barns behov, och därför också skapar starkare band till dem. Detta ska i sin tur göra så att personlighetsdragen lättare överförs till barnen.

– Vi har visat att altruistiska föräldrar som är hjälpsamma och omhändertagande har lättare att föra dessa egenskaper vidare, säger professorn Anat Bardi.

Själviska föräldrar däremot, och föräldrar som fokuserar på makt och prestationer, har svårare att föra sina egenskaper vidare till barnen.

Hela 418 familjer från Tyskland och Schweiz deltog i studien som utfördes av forskare från Royal Holloway vid University of London och universiteten i Westminster, Wien och Bern.

Vill du ha några tips på vad man inte bör säga till barn hittar du det här. Och ska du ut och resa med ungarna i sommar hittar du ett gäng bra tips här.

Källa: Mail OnlineCountry Living

Annons

Dela (40)
Tweeta

Annons


Laddar