Sommarens 10 grymmaste grillviner – från box till lyx

Glödande kol och en rejäl köttbit tarvar ett stöddigt rödpang som kan matcha de stora smakerna av rök, marinad och kryddiga såser. Cafés Andreas Grube bjuder på tio klockrena tips för alla plånböcker.

Andreas Grube  |  Publicerad 2018-07-06 09:58  |  Lästid: 3 minuter

Bästa och godaste vinerna till grillat kött 2018


Ramos Reserva 2016
(nr 6139, 249 kr, box)

Jag tycker generellt att man ska undvika box, men om man absolut vill ge sig in i boxträsket är det här utan tvekan det bästa valet. Rödbärig och hyfsat fräsch, med kryddiga inslag av kanel och lite lakrits.


Terra Organic Reserve Mavrud Cabernet Franc Merlot 2016
(nr 2556, 79 kr)

Rustik och hyfsat enkel druvblend från Bulgarien, som för priset bjuder på en riktigt schysst vinupplevelse. Gott om mörka bär med stråk av ekfat.


Coto de Imaz Reserva 2013
(nr 2659, 110 kr)

Rioja kan göra sig magiskt bra som grillvin, särskilt med en bit ordentligt kryddat lamm på grillen. Här ett vin med klassiska smaker av jordgubbar, tobak och lite kryddnejlika.


Les Lauzeraies Tavel 2017
(nr 2724, 119 kr)

Rosé till grillat? Javisst! I alla fall när det är en rosé av den här kvalitén, med bred munkänsla och fin struktur. Sitter snyggt till både kyckling, fläsk och halloumirätter.


Loimer Zweigelt 2016
(nr 3036, 119 kr)

Riktigt bra exempel på en intressant österrikisk druva. Gott om blåbärsfrukt och nyanser av barrskog, rosmarin, röda bär och en lätt stjälkig bitterhet i avslutet.


Espelt Terres Negres 2015
(nr 4656, 149 kr)

Mustig, mastig och mörkfruktig i både doft och smak, med gott om ekfatskryddor och bra djup i smakerna.


Saint-Joseph Dauvergne Ranvier 2016
(nr 2875, 209 kr)

Saint-Joseph-typisk med lätt rosenparfymerad doft och smaker av fräsch rödbärighet och en grusig mineralitet. Fortfarande väldigt ung, så lufta minst två timmar.


Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda 2014
(nr 2305, 269 kr)

Klart att en barolo måste få vara med på grillvinslistan! Bjuder på hela baletten av urtypiska smaker – nypon, rosor, kanel, lavendel, lagerblad och svart te – och sitter ursnyggt till helgrillad fläskfilé.


Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2013
(nr 71926, 399 kr)

Magisk pava, med tät struktur och rättframma smaker av svartvinbär, cederträ och tobak, toppat med lite eukaluptys. Världsklassvin som förtjänar en köttbit av bättre snitt.


Brunello di Montalcino Il Marroneto 2012
(nr 79074, 590 kr)

Alltså, vilket vin! Stort och mustigt med elegans och finess från första sniff till sista bortklingande eftersmak. Skulle gärna köra en schysst bit lamm till det här.

Mer om viner!

Vinlåda är det nya lådvinet – 5 godaste vinpaketen att beställa hem

6 svingoda varianter på sangria – med champagne, whisky och öl

Dela på Facebook
Tweeta