Hoppa till innehåll

Sommarens 16 snyggaste solglasögon

Solglasögon mot blå och gul färgbakgrund.

70-talsretro ”Once Upon a Time in Hollywood”-solbrillor, honungsfärgade pilotbrillor och Wayfarer-dödaren. Caféredaktionen tipsar om sommarens snyggaste solbrillor.

Som med allt annat går det mycket trender fram och tillbaka när det gäller solglasögon. Ena sommaren är det små runda retromodeller som gäller – nästa oversizade pilotbågar som gränsar till science fiction. Här är Caféredaktionens favoriter i år. Och glöm inte: det viktiga när du väljer solglasögon är att hitta en modell som du verkligen känner dig bekväm i. Testa många olika bågar i butiken.

Under 1 000 kronor

Schyssta budgetbrillor från CHPO

349 kronor

Roma från CHPO

Den tankspridde vet att solglasögon likt plektrum har en tendens att försvinna. I den händelse att du tillhör den kategori människor för vilka solglasögon snarast är en förbrukningsvara men ändå inte inte vill kompromissa med modegraden på dina brillor är svenska CHPO ett utmärkt alternativ. (Markus Thörnhammar)

Once Upon a Time in Hollywood-looken från Guess

749 kronor

GU6946_10C från Guess.

För dig som vill – och vågar – närma dig 70-talslooken i sommarens hetaste biofilm, Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood. Ackompanjeras med fördel med en brun mockajacka. (Joakim Almén)

Smal elegans från Beatnik

799 kronor

Solglasögonmodellen Moroccan Brown från märket Beatnik.
Moroccan Brown från Beatnik.

Bland mängden nya solglasögonmärken som försöker slå sig in på den, får man säga, hyfsat mättade marknaden sticker svenska Beatnik ut i år. Moroccan Brown, modellen på bilden, är ett prisvärt alternativ för dig som föredrar något smalare solbrillor. (Joakim Almén)

Attityd från Nividas

899 kronor

Moscow från Nividas.

Ett par solbrillor från Nividas är alltjämt ett stilsäkert val. En av de svenska märkets djärvare modeller heter Moscow och adderar attityd till vilken outfit som helst. Om du vill känna dig lite mer som Drake för en stund. (Markus Thörnhammar).

Kvalitet för rimlig peng från Lugi Crespo

995 kronor

Umile Crystal från Lugi Crespo.

Svenska Lugi Crespo är en uppstickare som gör kvalitativa unisex-solbrillor för under 1 000 kronor. Lugi Crespo har bland annat glas från Carl Zeiss, vilket är ovanligt för solglasögon i den här prisklassen. Bland märkets tre modeller är modellen på bilden, Umile, det snyggaste köpet. (Joakim Almén)

Under 3 000 kronor

Smöriga toner från Sun Buddies

1 385 kronor

Sun Buddies Greta Melted Butter.

”Melted butter” är ett väldigt härligt namn, på ett väldigt härligt par solglasögon. Det finns en överhängande risk att det skirade smör som ackompanjerar en kroppkaka blir referensen för de som ser mitt ansikte i dessa Sun Buddies i sommar, men det är något jag helt enkelt är tvungen att leva med. (Tom Cehlin Magnusson)

Klassiker från Persol

1 538 kronor

Persol PO0649

Klassiska solbrillor. Ända sedan Steve McQueen drog på sig ett par Persol 649 har modellen varit en stilikon i solglasögonsammanhang och förtjänar därmed evigt beröm av Café- och Kingredaktionen. (Marlon Appelgren)

70-talslook från Sun Buddies

1 600 kronor

Sun Buddies Jean Carhartt.

Svenska Sun Buddies har teamat upp med amerikanska workwear-tillverkaren Carhartt i en liten glasögonkollektion. Denna 70-talsinspirerade modell heter Jean och har toppglas från Carl Zeiss. (Daniel Lindström)

Blåtonad smakfullhet från Our Legacy

1 900 kronor

Void Classic Turle från Our Legacy.

I juni syns jag i mitt bästa jag. Alltså med ett par blåtonade, råklassiska bågtappningar från Our Legacy på näsroten. Att valsa runt på rivieran från ena kafét till det andra med en ständigt simmig groggblick bakom dessa tidlösa sköldpaddor är inget annat än vad min sommardröm är gjord av. (Marlon Appelgren)

Wayfarers-dödare från Tod’s

2 440 kronor

TO0240 53N från Tod’s.

I år tackar jag mina Wayfarers för lång och trogen tjänst och möter sommaren i sällskap av min nya kärlek, det italienska modehuset Tod’s och deras lyxiga kvalitetsbågar. Det är precis som jag vill ha det: tidlöst med en tvist – här i form av diskreta skinndetaljer. Vi ska åkta till Amalfikusten tillsammans. (Rasmus Blom)

Spegelglas från Saint Laurent

2 500 kronor

Saint Laurent är lyxig rock’n’roll, och vad har mer attityd än solglasögon med spegelglas? Bär dem till denim eller en vit smal kostym för en look som passar lika bra på festivalen som på röda mattan. (Daniel Lindström)

Retroglassigt från Givenchy

2 500 kronor

Givenchy GV 7119/s

Den senaste tiden har tanken om att klä mig som en levnadsglad person med stora skulder (och knäskålar med osäker framtid) tilltalat mig. Detta trots – eller tack vare – en trygghetsbaserad personlighet. Förutom ormskinnsboots och skinnkavaj så hoppas jag att dessa honungsfärgade pilotbrillor färgar av sig på min personlighet i sommar. (Tom Cehlin Magnusson)

Sportigt från Prada

2 670 kronor

Prada återlanserade sin sportkollektion (Linea Rossa) förra året, vilket syns i en hel del nylonplagg och färgstarka accessoarer. Bland fansen syns Kanye West och ASAP Rocky. Du blir garanterat snabbast i sommar med dessa på nästippen. (Daniel Lindström)

Trendigt från Acne Studios

2 800 kronor

Grönt är på modet igen, och det har förstås Acne Studios uppmärksammat i sina accessoarer. Här är ett par oversizade pilotbågar som känns retro och framtid på samma gång. Häng med på den nya gröna vågen. (Daniel Lindström)

Över 3 000 kronor

Klassiker från Oliver Peoples

3 200 kronor

Modellen Sheldrake sägs vara inspirerad av den typ av båge som Andy Warhol ofta bar. Även om popkonstnärens stil stundtals var svårburen passar dessa handgjorda bågar de flesta ansiktsformer. (Daniel Lindström)

Skarpa vinklar från Fendi

4 000 kronor

Italienska Fendi har hittat en signifikativ stil för modehusets solglasögondesign – klassiska modeller får nya vinklar och kanter. Kantigheten på dessa solglasögon ger en look som är exklusiv och modern. (Daniel Lindström)

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar via Apprl. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.