Filip och Fredrik om hur #metoo påverkat dem: “Relevant att dissekera vår jargong”

Var Filip och Fredrik oroliga när #metoo-rörelsen briserade – för sin egen och andra i sin privata och yrkesmässiga närhets skull?

Redaktionen  |  Publicerad 2018-02-26 12:08  |  Lästid: 3 minuter

Det här är ett utdrag ur en längre intervju med Filip och Fredrik som du hittar här.

Det fanns nog en del som satt och hoppades att Filip och Fredrik-eran skulle ta slut redan i höstas. De gångna månadernas #metoo-rörelse har avsatt många uppburna mediemän. Män likt Filip och Fredrik. Män med vettiga åsikter. Män, som med maxad fallhöjd, har brakat i asfalten med huvudet före och som minimumkonsekvens fått sina karriärer kvaddade.

Hur oroliga var ni för egen del?

Fredrik:

– Jag fick precis som många andra offentliga personer anledning att tänka: Hur betedde jag mig egentligen på Berns 1999? Det jag själv upplevde som en skön raggningsreplik då kanske inte alls var det. Hur usel har jag varit?

Hur löd svaret?

– Det är inte upp till mig att svara på det, men varken jag eller Filip är några praktas. För oss har det varit mer relevant att dissekera vår jargong.

Hur oroliga var ni för att Persbrandt skulle bli #metoo:ad, och därmed Kevin Spacey-omöjlig?

– Persbrandt har varit så öppen med sitt mörka förflutna, och det är ju ingen ursäkt, men…Äh, jag tror fan inte att vi hann oroa oss.

Mitt uppe i en Breaking News-säsong tog Filip och Fredrik sig an löpelden som publicister. Den dagen #metoo briserade var porrstjärnan Puma Swede inbokad i studion för att prata om analsex. Samtalet express-omvinklades. Sedan rullade det bara på.

Fredrik:

– Många män mejlade och krävde att vi skulle hänga ut ”kultursvinen” med namn. Det var innan de breda uppropen, då när #metoo endast angick kulturmänniskor.

För dig, Filip, blev #metoo en personlig angelägenhet. Din exfru Jennie Hammar outade i sin podcast en rikskänd ”krogprofil” som stoppat ner handen i hennes trosor.

– Det vore jävligt ovärdigt av mig att positionera mig i den frågan. Jag vill inte ta plats i den historien. Jag kan prata generellt om #metoo och om vad man som man kan ta med sig från den här rörelsens framfart, men jag tänker inte diskutera vad människor i min närhet har varit med om.

Prata generellt då.

– Maria-Pia Boëthius har kallat #metoo 
den viktigaste revolutionen i mänsklighetens historia och jag hoppas att hon har rätt. Hälften av jordens befolkning har inte samma rättigheter som det andra könet. Det är fundamentalt förkastligt. Revolutioner är till sin natur brutala, den här kräver sina offer, och vissa av de största 40-talistgrisarna behöver helt enkelt dö ut, men jag hoppas att vi kommer förbi den offentliga arkebuseringen och landar i genuin förbättring.

Han hoppas att fler kvinnor ska ta plats, men vill inte kliva åt sidan på grund av att han är ”vit man” eller ”snubbe”, vilket han upplever vara ett intellektuellt ohederligt sätt att avfärda någon.

– Vi får inte hemfalla åt sådana ytligheter. Och jag hoppas att kvinnor en dag ska få skämta helt fritt, utan att behöva förhålla sig till snubbar, kvinnlighet, genus. När jag ser ett program som Full patte kroknar jag.

Det här är ett utdrag ur Cafés exklusiva intervju med Filip och Fredrik där de berättar om hur Tårtgeneralen kom till, om Robert Gustavssons avhopp, om hur de löste Mikael Persbrandt som ersättare, och om planerna på att pitcha filmen för Netflix, om höstens metoo-kampanj, om Filips liv i LA, Fredriks nervositet över att få använda en Whitney Houston-låt i filmen och mycket mycket mer. Du hittar hela intervjun med Filip och Fredrik här!

Fler utdrag från den exklusiva intervjun med Filip och Fredrik:

Filip Hammar om att ha barnen i Los Angeles och jobbet i Stockholm

Så fick de (till slut) förstavalet Mikael Persbrandt att spela Hasse P

Så gav en smältande After Eight-skiva på en päronhalva 8 miljoner till Tårtgeneralen

Se när Mikael Persbrandt läxar upp Filip Hammar i studion

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 22:16