Annons
Annons

Staffan-start

Cafés chefredaktör Jens Stenberg tog en lunch med världsreportern och Cafémedarbetaren Staffan Heimerson, 79, som den 13 november delar ut Tidskriftspriset i kategorin Årets journalist. Alltså samma pris som Staffan själv vann i fjol tillsammans med fotografen Niclas Hammarström för det stora Caféreportaget Infernot inifrån, gjort på plats hos rebellerna i krigets Syrien.

Annons

Hur känns det att lämna över priset som ”Årets journalist”?

Gilla Cafe.se på Facebook

– Det var en ära att få priset tillsammans med Niclas i fjol, och det blir en ännu större ära att få lämna stafettpinnen vidare till någon av de nominerade.

Vad jobbar du annars med just nu?

– Jag fyller 80 nästa år och är på väg att skriva kontrakt på min nästa bok, en skildring av mitt liv som journalist och så kallad världsreporter. Titeln är Jorden runt på 80 år. Så det lär bli mycket skrivande framöver.

Och vilket reportage vill du göra härnäst för Café?

– Jag vill ta med mig en riktigt jäkla skicklig fotograf och åka till norra Irak för att skildra tillvaron i ett flyktingläger nära fronten mot IS. Jag vill komma så nära att jag kan se IS svarta flaggor vaja i dalen, men inte så nära att jag slutar mina dagar i en orange dräkt på YouTube.

Efter årtionden av rapportering från olika krigszoner – varför vill du nu resa till Irak?

– Det som sker där just nu är bland det värsta som hänt i världen under min livstid. Och vi kommer tyvärr att få leva länge med den här situationen, tror jag. Jag skulle inte vara förvånad om det tar 30 år att lösa det här.

 

Staffan-2
Staffan Heimerson skissar upp fronten mot IS (islamiska staten) i norra Irak.

 

Staffan-1
Staffan Heimerson fotograferad på Operabaren i Stockholm måndagen den 27 oktober 2014.

 

Något annat du vill pitcha för mig när vi ändå sitter här?

– Tja, jag följde ju dåvarande utrikesminister Carl Bildt på uppdrag i terrorns Mali för Cafés räkning tidigare i år, och jag gör gärna en intervju med Bildts efterträdare Margot Wallström åt er också.

Till sist: Vi äter den här lunchen på Operabaren i Stockholm… och för mig är det lite extra stort att sitta just här med just dig. För det var här som du 1977, när du var redaktionschef på Aftonbladet, gav Jan Guillou i uppdrag att skriva ett reportage om Geijeraffären. Och det var när jag i tonåren läste om detta i en av Guillous reportageböcker som jag själv insåg att jag ville bli journalist.

– Åfan? Ja, det var ju Guillou som, på mitt uppdrag då, lyckades få fram att Leif GW Persson, som på den tiden jobbade för rikspolischefen, var källan i den allra första artikeln om Geijeraffären i Dagens Nyheter. Jag tror inte att GW förlåtit mig för det där än. Men vänta… kolla där nere i hörnet, där sitter ju GW! Kom så går vi och säger hej!

 

Läs också: Infernot inifrån – det prisbelönta reportaget av Staffan Heimerson och Niclas Hammarström

 

Aleppo-Alladin
En av Niclas Hammarströms starka bilder från Aleppo i Syrien i fjol. Den då nioårige pojken Aladdin strök runt i stridszonerna och samlade in patronhylsor som sedan skulle säljas som kopparskrot.

 

 

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar