”Vi delar ett ansvar att berätta för världen vilka Niclas och Magnus är”

Jens Stenberg  |  Publicerad 2013-11-26 12:57  |  Lästid: 3 minuter

Cafés chefredaktör Jens Stenberg skriver om de svenska journalisterna som gripits i Syrien.

Staffan Heimerson och Niclas Hammarström under sin reportageresa till Aleppo, gjord med bland andra Aftonbladet, Läkartidningen och Café som uppdragsgivare.

* * *

Förra vintern frågade journalisten Staffan Heimerson om vi på Café var intresserade av ett på-plats-reportage från inbördeskrigets Syrien. Ihop med frilansfotografen Niclas Hammarström ville Staffan ta sig in i Syriens största stad, Aleppo, för att tillbringa en vecka i rebellernas kvarter, skildra Fria syriska arméns kamp mot presidenten Bashar al-Assads styrkor och det inferno som invånarna lever i.

Även den som bara flyktigt har läst de senaste två årens rubriker om massakrer på civila – män, kvinnor, barn – förstår att kriget i Syrien är en osedvanligt brutal, komplicerad och oförutsägbar tragedi. Livvakter och skyddsvästar har också sina begränsningar, där det kryllar av krypskyttar och raketerna regnar till synes slumpmässigt från himlen finns inga garantier.

Men Staffan stod på sig, det var för viktigt att fortsätta uppmärksamma den humanitära katastrofen i Syrien.

– I Sverige har folk börjat förtränga det som sker, sa han. Och medierna har börjat tröttna.

Staffan och Niclas reste den gången med flera uppdragsgivare – bland annat Aftonbladet, Läkartidningen och Café.

Efter hemkomsten kunde Staffan och Niclas bara beskriva sin vecka i Syrien som ”vidrig”. De såg och upplevde saker som ingen människa borde få se eller uppleva, och var själva bara sekunder från att drabbas av en raketattack från den syriska regimen.

Den 14 november i år tilldelades Staffan Heimerson och Niclas Hammarström Tidskriftspriset i kategorin Årets Journalist för sin 18 sidor långa krigsskildring ”Infernot inifrån” i Café, som Sveriges Tidskrifters jury kallade ”årets mest skrämmande och viktigaste reportage”.

Det är också ett komplext reportage, på samma sätt som kriget i Syrien är komplext. Under sina dagar i Aleppo såg Staffan och Niclas med egna ögon hur rebellernas område besköts och bombades från ”fiendesidan” – alltså de av al-Assad kontrollerade delarna av Aleppo – men de vittnade också om krigsfångar som Fria syriska armén tagit och om rebeller som planlöst avfyrade propellerdrivna granater mot regeringstrupperna.

På samma sätt som Staffan Heimersons text bär den sakliga, objektiva reporterns signum – Staffans grundregel är ”Skriv bara det du varit med om, sett med egna ögon, hört med egna öron” – så tecknar Niclas Hammarströms bilder en fördjupande bild av vardagen i krigets Syrien. De är också en viktig pusselbit i den fria pressens samlade granskning av en humanitär katastrof som behöver mer ljus på sig, inte mindre.

Nu är Niclas – tillsammans med journalisten Magnus Falkehed – försvunnen sedan i lördags. Enligt uppgifter i flera medier stoppades de nära Syriens gräns mot Libanon när de var på väg att lämna landet och fördes bort av personer som när detta skrivs fortfarande är okända.

I nuläget vet vi inte mycket mer än så. Det är till exempel inte klarlagt om Niclas och Magnus hade någon uppdragsgivare eller ej. Det har under dagen förekommit uppgifter i medierna att Café skulle ha tillfrågats om ett reportage innan Niclas och Magnus avresa till Syrien, och tackat nej, men detta stämmer inte.

Från Cafés håll kommer vi givetvis oavsett detta att följa utvecklingen noga för att kunna avgöra hur vi på bästa sätt kan hjälpa till nu och framåt. Under dagen i dag har vi bland annat tagit ett antal kontakter med andra medier och personer som Niclas och Magnus jobbat ihop med tidigare, allt för att underlätta en nära dialog med dessa om en sådan visar sig behövas och för att samla in så mycket kunskap, erfarenhet och tankar som möjligt.

I väntan på mer information om vad som hänt delar vi dock redan nu ett ansvar med resten av Sveriges journalister och medier – att berätta för världen vilka Niclas och Magnus är, förklara deras drivkrafter, intyga deras professionella arbete som journalister och rikta ljuset mot den pressfrihet de står för.

Jens Stenberg, chefredaktör Café

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-25 20:35