Vad som är typiskt svenskt eller inte har varit ämne för debatt i flera hundra år – särskilt efter nationalismens uppkomst i Europa under 1700-talet. Men om du åsidosätter frågan om nationella identiteter och bortser från vad brunskjortorna har att säga är det svårt att sätta fingret på vad som faktiskt är ursvenskt och inte.
Är det mest svenska vi har kanske tv-program där Sveriges alldeles egna ”papi” Ernst Kirchsteiger medverkar? Eller är det möjligen besvikelsen varje invånare känner efter Melodifestivalens för ingen anledning hajpade mellanakt varje år (i år stod Babben Larsson med sitt nummer ”är vår kärlek förbi” för det årliga smolket i glädjebägaren)?
Funderingarna är många – och de som sitter på svaren är tydligen ingen annan än den svenska staten. Ja, enligt hemsidan Information Sverige där länsstyrelserna förser nya svenskar med information om landet finns det sex saker som utmärker svennar allra mest (innan du blir jättearg är de tydliga med att alla i Sverige antagligen inte känner igen sig i beskrivningarna).
Så, nu – sex saker som svenska staten menar är typiskt svenska som inte har något att göra med tacos, lördagsgodis eller fika:
1. Tilltro till statsmakten och myndigheter
Jämför du med exempelvis laissez-faire-amerikaner finns det en relativ stark tilltro till staten och dess myndigheter i Sverige. Enligt hemsidan krävs det en stark part i ett individualistiskt samhälle som kan fungera som den trygghet som till exempel familjen utgör i mer kollektivistiska samhällen – vilket i Sverige är staten, papi. Det typiska svenska är alltså att människor i stor utsträckning litar på myndighetsbeslut, rättsväsendet och tjänstepensioner.
2. Klimatpåverkan
Visst har kanske Greta-strömingarna gjort svenskarna mer klimatmedvetna. Men denna punkt handlar faktiskt inte om klimatpåverkan per se. Utan istället hur vädret påverkar den svenska kulturen på olika sätt. Under det långa och mörka vinterhalvåret träffas svenskar mer sällan. Och om vi faktiskt traskar ut möts vi helst där det är varmt – det vill säga på caféer, restauranger eller hemma hos någon.
Under sommarhalvåret syns däremot svenskarna överallt – ute vandrandes i landets skogar såväl som dansandes på F12-terassen i Stockholm. Summa summarum är det alltså typiskt svenskt att ha ett liv bara tre månader om året.
3. Natur
Enligt länsstyrelserna har svenskarna en inre skogsmulle i sig. Vilket inte minst har att göra med allemansrätten som är en lag som gör det möjligt att röra sig fritt i den svenska naturen utan att riskera att bli nedskjuten av en arg och integritetsvärnande markägare.
4. Sekulariserat
Trots att det svenska samhället till stor del har byggts på kristna, lutherska värderingar är landet ett av världens mest sekulära. Det innebär att staten inte grundar sina lagar på en religion eller trosuppfattning – vilket för din del bland annat innebär att du slipper memorera bibliska verser i skolan.
Cirka 60 procent av svenskarna är medlemmar i den svenska kristna kyrkan – men det är få som faktiskt regelbundet går på gudstjänst. Vi hatar dock inte att fira religionsinfluerade högtider så som bröllop, dop, begravningar och konfirmationer (där det sistnämnda som bekant enbart går ut på att få nice presenter av morföräldrar).
I Sverige finns såklart flera olika trosuppfattningar utöver kristendomen – men cirka 80 procent tar avstånd från organiserad religion i alla dess former.
5. Alkohol
Ända sedan stenåldern har människor i Sverige tillverkat alkoholhaltiga drycker – framförallt sprit. Detta i och med Sverige är, ja, kallt och därför också för kyligt för exempelvis mer kultiverade vinoldningar. Här har istället snäppet deppigare potatis och spannmålsodlingar (som är en vanlig ingrediens i sprit och brännvis) florerat. Inte minst syntes det vid 1800-talets mitt då det i genomsnitt konsumerades cirka 50 liter sprit per person och år i landet.
Som en reaktion på det vidsträckta supandet växte en organiserad nykterhetsrörelse fram under 1800-talet vilket gjort att alkoholen varit en viktig politisk fråga ända sedan dess. Svenskarna har alltså gått från att leva i sus och dus nästan varje dag till att bli ett av de mest anala folken i världen gällande alkoholkonsumtion (vi har liksom haft ett statligt monopolsystem sedan 1955). Men vid högtider som kräftskivor, midsommarafton och valborg hör det absolut inte till ovanligheterna att glas höjs och bägare svingas.
6. Noggranna med tiden
Sverige är kanske det minst Bob Marley & The Wailers-kompatibla landet i hela världen. Vi nynnar gärna med till Three Little Birds – men everything kommer absolut inte gonna be alright. Nej, dagen delas in i schemalagda fack – och har man bestämt att träffa någon klockan 14.00 över en bryggkaffe på Wayne’s Coffee så räknar både du och den andra parten att båda kommer i tid.
Skulle din hypotetiska kompis alltså skicka iväg ett sms klockan 13:59 som lyder ”sorry, glömde helt bort tiden – där om 30 min” är det absolut inte okej. Oddsen att du då i intensiv ilska svarar ”okej” och sedan i en potpurri av sorg och självömkan lyssnar på Lars Winnerbäcks Eldtuppen är 9 av 10.