Nytt nummer av Café ute nu – med Stefan Löfven på omslaget

Det var inte helt självklart att sätta Löfven på Cafés omslag, skriver Cafés chefredaktör Jonas Terning om novembernumret.

Jonas Terning  |  Publicerad 2017-10-16 16:53  |  Lästid: 2 minuter

Det var inte helt självklart, ska jag erkänna. Att sätta Stefan Löfven på omslaget.

Efter ett år av Bill Skarsgård, Sverrir Gudnason, Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic och Johan Renck sticker vår statsminister ut från mängden.

Delvis till ålder, men framför allt till yrke.

Våra omslagsporträtt fokuserar på intressanta män inom film, tv, musik eller sportens värld. Den interna devisen vi har på redaktionen är ”männen vi vill vara” och ja, den devisen ser fånig ut så här i löpande text, men det stämmer ändå:
När vi diskuterar omslagsnamn på redaktionen utgår vi från de personer som vi tycker lever intressanta liv, som nått framgång, upplevt motgång, lärt sig någonting på vägen och vill delge oss – såväl redaktionen som er läsare – hur det har varit. Och om man utgår från männen vi vill vara blir det intressant för såväl den tjugoåriga universitetsstudenten som drömmer om framgångar längre fram i livet, som den äldre mannen som sneglar mot en yngre generation för inspiration.

Och i den kontexten – de populärkulturella männen med intressanta liv som vi vill vara – sticker Stefan Löfven ut.

Men, som det påpekades på ett redaktionsmöte, sticker han ut även på ett annat sätt:

Han är Sveriges statsminister. Den person en majoritet av Sveriges befolkning bedömt som mest lämplig att leda landet. Och en sådan har vi ju bara en av. Och nu har vi följt honom under flera dygn, när han är på en väljarjaktsresa i landet. Det är väl omslagsmaterial?

Dessutom exploderade den svenska politiska grytan under sommaren och hösten, efter en småputtrande period.

IT-skandalen kopplad till Transportstyrelsens outsourcing där kritiker menar att Stefan Löfven misskött sitt ämbete, eftersom hans underordnade misskött sitt ämbete, eftersom att andra nationer fått insyn i svenska polisens hemliga register.

Misstroendeomröstningen mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist som följde, där Stefan Löfven spelade ett högt politiskt spel när han sparkade de två förstnämnda och behöll den sista. Och sedan hans framgång i september då Alliansen splittrades i frågan om man skulle fullfölja försöket att peta Peter Hultqvist från rollen som försvarsminister.

Cafés novembernummer finns i butik från och med 16 oktober.

Utöver det Anna Kinberg Batras framtvingade avgång som partiledare för moderaterna, och diskussionerna om hennes efterträdare.

Svensk politik har plötsligt blivit spännande igen. Och då är det klart Stefan Löfven ska beredas plats på omslaget. Med kort varsel genomförde vi en kompletterande fotografering på Rosenbad.

Fast vi fick nöja oss med en timme. Han har ganska mycket på jobbet just nu. Och Stefan Löfven har ett väldigt intressant år framför sig.

Därmed är han, trots stress och IT-skandaler, en man man vill vara.

Läs intervjun med Stefan Löfven här.

Följ gärna Jonas Terning på Twitter och InstagramCafés novembernummer finns i butik från och med 16 oktober.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:59