Därför nekas Steven Avery ny rättegång – men försvaret vägrar ge upp

"Det finns inte någon rimlig sannolikhet för att ett annat resultat skulle komma ur en ny rättegång," skriver domaren Angela Sutkiewicz i sitt beslut.

Sofia Börjesson | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-10-05 14:27  |  Lästid: < 1 minut

55-årige Steven Avery dömdes för mordet på fotografen Theresa Halbach 2005 men har hela tiden hävdat sin oskuld. I dokumentärserien Making a Murderer menade han och försvaret att bevisen mot Avery var planterade och att vittnesmålen var falska.

I juli lämnade Steven Averys advokat Kathleen Zellner in en 1 272 sidor lång rapport med nya testresultat och vittnesmål tillsammans med en begäran om ny rättegång. Men under tisdagen fick försvaret avslag från domaren Angela Sutkiewicz. I beslutet skriver hon att de bevis som presenterats inte framställer tillräckliga skäl för en ny rättegång.

”Sett till den totala bevisbördan och experternas utlåtanden går det inte att säga att det finns någon rimlig sannolikhet för att ett annat resultat skulle komma ur en ny rättegång baserat på dessa rapporter,” skriver Angela Sutkiewicz.

Men advokaten Kathleen Zellner ger inte upp för det. I en intervju med tidningen Rolling Stone kommenterar hon beslutet:

– Varken vi eller Mr. Avery har några intentioner att ge upp eller sluta kämpa för hans frigivning – för han är helt oskyldig.

Steven Averys systerson Brendan Dassey dömdes också för mordet på Theresa Halbach, och till skillnad från sin morbror har han fått till en ny rättegång som inleddes i slutet av september. Försvarssidan menar att polisen som förhörde Dassey pressade fram ett erkännande och att erkännandet därför bör ogiltigförklaras.

Det finns likheter mellan polisförhören med Brendan Dassey och de som visades i SVT-dokumentären Fallet Kevin där två barn pekades ut som skyldiga till mordet på en kamrat. Här han du läsa mer om jämförelsen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-05 15:18