7 likheter mellan Fallet Kevin och Making a Murderer

Många har kritiserat polisens handlande efter att ha sett SVT:s Fallet Kevin, och flera har påtalat likheterna med en annan omtalad dokumentärserie, nämligen Making a Murderer.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-05-18 11:15  |  Lästid: 5 minuter

Augusti 1998. Fyraårige Kevin hittas död på en lastpall ute i vattnet vid Glafsfjorden i Arvika. Efter att den rättsmedicinska undersökningen visat att han strypts till döds utreds händelsen som mord. Bröderna Robin, 5 år, och Christian, 7 år, blir efter en tid utpekade som skyldiga. Här kan du läsa mer om mordet på fyraåringen.

SVT:s dokumentärserie Fallet Kevin har upprört många. Leif GW Persson har bland annat sagt att utredningen är ”så illa skött att det är sorgligt”.

– Förhören med småbarnen är det värsta. Plus att man bortser från alla uppgifter om att det inte kan ha varit de här båda bröderna som gjorde det, säger han i en intervju med Aftonbladet.

5-årige Robin i förhör. Foto: SVT

Journalisten Lasse Anrell drog å sin sida paralleller till Making a Murderer i en krönika, och han var inte ensam.

Brendan i Making a Murderer var vid tillfället 16 år gammal, men med ett barns intellekt (IQ under 70). Robin var bara 5 år gammal och försöker gång på gång ge ett svar som gör den till synes frustrerade polisen nöjd. Vid ett tillfälle svarar han ”God jul” på en av frågorna.

Såväl Brendan som Robin och hans 7-årige bror Christian ändrar sina historier från förhör till förhör, och ibland från minut till minut. De svarar ”fel” när polisen frågar om förloppet och skadorna på offren. Ändå är det vad som sägs i förhören som blir avgörande när deras skuld befästs.

Många menar att frågorna är ledande och metoderna tveksamma i de bägge fallen. Och visst finns det vissa likheter mellan Making a Murderer och Fallet Kevin, om man ser till förhören.

OBS: Café har inte tagit del av förundersökningsprotokollen utan utgår ifrån de bägge dokumentärerna.

Fallet Kevin vs Making a Murderer – likheter

1. Båda säger (felaktigt) till polisen att offren knivmördats

Foto: SVT

Bakgrund: Första förhöret med Robin, då som vittne. Offret Kevin hittades strypt och med blåmärken på underlivet. Inga knivskador.

Förhörsledaren: Vem var det som gjorde Kevin illa?

Robin: Hmm. Vet inte.

Förhörsledaren: Hur gör man då när man mördar Kevin? Kan du förklara det, för jag förstår inte.

Robin: Att man dödar en.

Förhörsledaren: Ja, men hur?

Robin: Tar en kniv i magen.

Förhörsledaren: En kniv i magen?

Robin: Den var görvass. Kunde skära sönder det här taket till och med.

Robin: En kniv hade han, tog fram gjorde han. Så höll han den mot magen.

Foto: Netflix

Bakgrund: Förhör med Brendan vars morbror, Steven Avery, då satt anhållen för mordet. Brendan går till slut med på att han och Steven band fast Teresa i Stevens hem där de mördade henne med kniv. Men Brendans berättelse var blodig – och inget blod återfanns i huset. Teresa ska ha skjutits i huvudet enligt obduktionen.

Förhörsledaren: Vad hände mer? Någonting med huvudet.

Brendan: Han klippte hennes hår.

Förhörsledaren: Okej, vad mer. Vad hände med hennes huvud?

Brendan: Att han slog henne.

Förhörsledaren: Och mer? Vad tvingade han dig göra?

Brendan: Att skära henne.

Förhörsledaren: Var då?

Brendan: I halsen.

2. Varken Robin eller Brendan verkar förstå allvaret i förhören

Robin hoppar och studsar och har svårt att koncentrera sig. Foto: SVT

5-årige Robin har svårt att sitta still och hålla fokus. Han krälar på golvet och leker under förhören.

Brendan tror att han ska få åka hem efter förhöret. Foto: Netflix

Brendan undrar om han kommer att hinna till skolan i tid för att lämna in en uppgift. Detta efter att han sagt till polisen att han varit delaktig i mordet.

3. De ändrar sina historier under förhörens gång

Robin i förhör med förhörsledaren Rolf Sandberg. Foto: SVT

Under förhöret i avsnitt 2 av Fallet Kevin ändrar sig Robin flera gånger. Han pekar ut ett flertal personer från en skolkatalog, till namn, ålder och utseende väldigt olika varandra. Han säger också flera gånger att Christian inte var med när Kevin mördades, men ändrar sig emellanåt och säger att han var där.

Brendan i förhör. Foto: Netflix

Från start säger Brendan att han inte var i sin morbrors hus dagen då Teresa mördades, något som han upprepar vid flera förhör. Men efterhand ändrar han sig. 

4. Föräldrarna var inte närvarande under förhören

Foto: SVT

Både Robin och Christian genomgick långa förhör utan sina föräldrars närvaro. 7-årige Christian fick vid ett tillfälle bara träffa sin mamma om han slöt ett avtal med kriminalinspektör Anders Forsman. 

Foto: Netflix

Efter att ha förhörts ensam i tre timmar lämnade förhörsledaren rummet och Brendans mamma fick komma in. Strax innan har Brendan ändrat sin historia och erkänt sig skyldig till mord.

5. De blev pressade genom ”överenskommelser”

Foto: SVT

För att Christian ska få träffa sin mamma måste han peka ut på ett flygfoto var Kevins kropp hittades.

Foto: SVT

Brendan får ett papper framför sig där han ska kryssa i ett av två alternativ: ”Jag ångrar det jag gjorde” eller ”Jag ångrar inte det jag gjorde”. Han säger att han inte har gjort någonting, varpå han får höra: ”Om du inte ångrar det kan jag inte hjälpa dig”.

6. De blev matade med frågor om specifika delar av offrens kroppar

Foto: SVT

Över hundra gånger frågar förhörsledaren Ingrid Harrysson 5-årige Robin vad som hänt med Kevins hals, men Robin vet inte. Han har aldrig nämnt halsen tidigare. Till slut säger han att Christian nöp Kevin i halsen.

Foto: SVT

Förhörsledaren vill att Brendan ska säga att de sköt Teresa i huvudet, men på frågorna om vad som hänt med hennes huvud svarar Brendan att Steven klippte hennes hår och att han skar henne i halsen. 

7. Polisen gav dem dödsorsaken innan den blev offentlig

Foto: SVT

I ett av de sista förhören ritar förhörsledaren Ingrid Harrysson en teckning av en pojke med skador på halsen, och hon talar om att Kevin slutade andas och dog. Fram tills nu har 5-årige Robin sagt att Kevin trillade i vattnet eller fick en kniv i magen. Bara polisen och mördaren visste vid det laget hur Kevin dog.

Foto: Netflix

Efter att polisen gång på gång frågat vad Brendan och Steven Avery gjort med offrets huvud och inte fått rätt svar säger till slut förhörsledaren: ”Okej, jag frågar rent ut. Vem sköt henne i huvudet?” Fram till dess kunde bara polisen och mördaren ha vetat hur Teresa dog.

I Brendans fall ledde den mediala uppmärksamheten till att hans fall togs upp på nytt, och han kan komma att friges – efter 10 år i fängelse. För Robin, och hans bror Christian, handlar den nu återupptagna förundersökningen om att få chansen att rentvå sina namn, och kanske framför allt att få klarhet i vad det var som hände den där sensommarkvällen 1998 som har gäckat de båda bröderna i snart 19 år.

Kan du inte få nog av true crime-dokumentärer? Här har du en lista över våra 15 favoriter.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-19 11:40