Netflix gör true crime-dokumentärserier bra. Riktigt bra. Tidigare i år släpptes den skakande dokumentärserien om USA:s kanske värsta seriemördare genom tiderna, Ted Bundy. Och historien kring Steven Averys öde i Making a Murderer är en av den amerikanska streamingjättens största framgångar med originalserier.
I dagarna landade Netflix nya dokumentärserie The Devil Next Door som har jämförts med just Making a Murderer på förhand. The Devil Next Door handlar om ukrainaren John Demjanjuk som, efter att ha emigrerat till USA och levt ett stillsamt liv som Ford-fabriksarbetare i Cleveland, identifieras av flera överlevare från förintelsen för att vara den ökände nazisten och koncentrationslägerfångvakten ”Ivan the Terrible”. Den ökände nazisten ”Ivan the Terrible” opererade gaskammaren i Treblinka i Polen-ockuperade Nazi-Tyskland under delar av andra världskriget och torterade män, kvinnor och barn innan de fördes in i gaskammaren mot döden.
OBS! Spoilervarning utfärdas för dig som inte sett ”The Devil Next Door”.
Demjanjuk själv hävdar att det handlar om förväxlade identiteter och att han är oskyldig. Han överlämnas till Israel 1986, där rättegången mot honom hålls mellan 1986 till 1987. Det är kring rättegången i Israel lejonparten av dokumentärserien The Devil Next Door utspelar sig. Den stora frågan: Är John Demjanjuk oskyldig eller är han en av historiens vidrigaste personer?
Stringent berättad över fem avsnitt, Making a Murderer-svänger dokuserien i sina turer kring huruvida Demjanjuk verkligen var ”Ivan the Terrible” eller inte. ”Showen”, som Demjanjuk-rättegången i Israel kallades för, livesändes i tv och det nerviga videomaterialet är därför stort. Rättegångsmaterialet varvas med intervjuer med inblandade åklagare, advokater och Demjanjuks familj – som vidhåller att han är oskyldig.
Bevisföringen, om än något begränsad, finns där: överlevare från förintelsens vittnesmål är hjärtskärande, upprörande och obeskrivligt hemska på samma gång – och Demjanjuks advokat Yoram Sheftels personlighet kan närmast jämföras med Breaking Bad-advokaten Saul Goodmans dito. Det är nattsvart, en viktig påminnelse om människans hemska historia och, ja, spännande på samma gång. Ska du se en true crime-serie i vinter ska du se The Devil Next Door.
Men vem var egentligen mannen som anklagades för att vara ”Ivan the Terrible”? Café berättar historien om John Demjanjuk, mannen som blev dömd till döden, friad och slutligen dömd igen.
Vem var John Demjanjuk?
John Demjanjuk föddes som Ivan Mikolajovitj Demjanjuk 1920 i Ukraina. 1940 gick han med i Sovjets röda armé för att under 1942 tillfångatas av nazisterna. Här går historierna isär. Demjanjuk själv hävdar att han hölls som en krigsfånge under resterande delen av kriget. Men vad som egentligen hände med Demjanjuk under den här perioden råder det delade meningar om. I rättegången i Israel, som Netflix-serien främst kretsar kring, åtalas han för att vara den ökände sadistiske gaskammarevakten ”Ivan the Terrible” i förintelselägret i Treblinka.
När kriget var över flyttade Demjanjuk och hans fru till USA 1952. De slog sig ner i Cleveland i Ohio där Demjanjuk, likt många immigranter, jobbade på Fords bilfabrik. Han fick sitt amerikanska medborgarskap 1958, bytte namn från Ivan till John och var aktiv i den ukrainska diasporan i Cleveland.
Han skaffade tre barn och levde ett stillsamt familjeliv – tills mitten av 70-talet, då Demjanjuk med flera ukrainska immigranter bosatta i USA, pekas ut som misstänkta nazister och krigsförbrytare under andra världskriget av journalisten Michael Hanusiak. Efter en utredning av amerikanska migrationsverket och bildbevis genom ett gammalt SS-id-kort anklagas han 1977 för att vara den brutale och torterande lägervakten ”Ivan the Terrible” i förintelselägren i polska Sobibór och Treblinka. Detta efter att, genom bilden på id-kortet, identifierats av flera överlevare från förintelsen. Demjanjuk hävdar själv att det handlar om ett missförstånd och att id-kortet är förfalskat av KGB men utelämnas trots sitt nekande till Israel för rättegång 1986.
Rättegången i Israel blir en världsangelägenhet, upprör en hel nation och livesänds i israelisk tv. 1988 döms Demjanjuk till döden efter att flera vittnesmål från överlevare i Treblinka-förintelselägret pekat ut honom som just ”Ivan the Terrible”. Demjanjuk och hans försvar vidhåller hela tiden hans oskuld.
I väntan på att domen ska förverkligas svänger historien och hans öde. Efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösande öppnas nya möjligheter för Demjanjuks försvar – det går nu att få åtkomst till KGB:s gamla arkiv. Bland filerna som hittas i arkivet identifieras ”Ivan The Terrible” som en annan man, Ivan Marchenko. Marchenko beskrivs med andra utseendemässiga attribut och även om Demjanjuk angett sin mors födelsenamn som just Marchenko i sin medborgskapsansökan i USA frias han till mångas stora upprördhet. Han återförs till USA och får tillbaka sitt medborgarskap.
Därefter är allting – hyfsat – stillsamt för Demjanjuk. Men 1999 blir det komplicerat igen. Även om Demjanjuk inte var ”Ivan the Terrible” (eller var han det?) upptäcktes det senare att han faktiskt hade jobbat vid en annan gaskammare på ett förintelseläger. Hans medborgarskap dras återigen in 2002 då han saknar ett giltigt alibi för perioden under slutet av andra världskriget. Under fem års tid följer en rättskamp där Demjanjuk överklagar och överklagar – men amerikanska myndigheter står på sig, han ska utelämnas till Ukraina. Under slutet av 2008 fastslås det att Demjanjuk ska åtalas för krigsbrott i Tyskland och han överlämnas 2009.
2011 döms han slutligen, med kraftigt nedsatt hälsa till följd av sin stigande ålder, till fem års fängelse för sin inblandning i morden på mer än 28 000 judar i koncentrationslägret i Sobibór. Vid 91-års ålder 2012 dör John Demjanjuk – innan hans överklagande av domen hade kunnat höras. Enligt tysk lagstiftning är en fällande dom inte officiell förrän överklaganden är avslutade – John Demjanjuk dömdes därför aldrig för sina brott under andra världskriget.
Dokumentärserien ”The Devil Next Door” består av fem avsnitt och finns att streama på Netflix nu.
Källor: Digtal Spy, Esquire och Metro UK.