Making a Murderer får uppföljare – ska visa helt ny sanning

Det finns två sidor av alla mynt, och Convicting a Murderer ämnar visa den andra sidan av Netflix succéserie, Making a Murderer.

Joel Linde | Foto Netflix  |  Publicerad 2018-02-26 17:21  |  Lästid: 2 minuter

Netflix dokumentärserie Making a murderer från 2015 är en av de serier som byggde streamingplattformen till den gigant den är i dag. I dokumentären presenterade filmmakarna hur distriktsåklagaren Ken Kratz, tillsammans med utredaren Tom Fassbender rättsvidrigt satte dit (det är kraftigt antytt, om än ej uttalat) Steven Avery och hans systerson Brendan Dassey för mordet på Teresa Halbach. Nu kommer en ny serie som ska visa den inte lika kända andra sidan av myntet.

Dokumentärserien i åtta delar, som precis har börjat filmas, kommer heta Convicting a Murderer men är inte en Making a Murderer säsong 2. I stället är det en fristående serie där vi får följa nämnda Fassbenter och Kratz, alltså de som fick Steven Avery och Brendan Dassey dömda. Så här säger skaparen Shawn Rech i ett pressmeddelande:

”När Making a Murdered producerades var det många inom rättsväsendet som inte kunde eller ville delta i serien, vilket ledde till en ensidig analys av fallet. Den här doku-serien kommer utforska fallet och anklagelserna om polisens tillkortakommanden ur ett bredare perspektiv. Den kommer också att visa för tittarna vilka traumatiska effekter det kan få att förklaras skyldig och bli utmålad som brottsling i den allmänna opinionen.”

Det låter lite som att Rech har ett gott öga till poliskåren och vill slå ett slag för Goliat i detta fall, men faktum är att han med sina tidigare produktioner har rentvått flera oskyldigt dömda brottslingar, skriver Den of Geeks.

I sin film A Murderer in the Park från 2014 lade han fram bevis som ledde till att en oskyldigt morddömd man frigavs efter 15 år i fängelse.

Med den kommande filmen Wrong Cat hjälpte han till att få en man frigiven efter 47 år i fängelse, för att brott han inte begått.

Och listan kan göras ännu längre. Så med det CV:t kan vi alltså utgå från att Rech har ett objektivt öga.

”Vi slåss för sanningen. Vi kommer att presentera all bevisning från Avery-fallet från både åklagarens och försvarets sida, och sen får vi se om tittarna känner likadant som de gjorde för två år sedan, efter att de sett första säsongen av Making a Murderer”, skrev han i pressmeddelandet.

Premiärdatum är ännu ej fastställt.

Du gillar nog även:

Netflix släpper ny säsong av Making a murderer

15 bästa true crime-dokumentärerna för dig som gillar Making a Murderer

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-27 11:17