Hoppa till innehåll

Vi insåg just vad de röda och gula stjärnorna på Netflix betyder

Joel Linde

Netflix eget betygsystem är mer avancerat än man kan tro.

Om du använder Netflix har du förmodligen noterat att alla serier och filmer har ett betyg på en till fem stjärnor. Det är rimligt att tro att dessa stjärnor utgör någon form av snittbetyg bland alla användare, men så är inte fallet.

När stjärnorna under filmtiteln är röda (bild 1) innebär det att Netflix uppskattar hur bra du förmodligen tycker att filmen eller serien är. Det baseras på vad användare med liknande smak som du själv satt för betyg på serien eller filmen.

john wick netflix

Netflix buntar alltså ihop dig med andra användare för att bättre kunna rekommendera innehåll för dig. För att utläsa vilka användare som har liknande smak tittar Netflix helt enkelt på din historik och vilka betyg du tidigare lämnat.

När du själv ger betyg till en serie eller film blir stjärnorna gula, i stället för röda som de var innan. Då får du alltså inte längre se snittet från andra användare.

stranger things

I och med detta kommer alltså olika användare att se olika betyg på innehållet. Alltså, om du helt plötsligt skulle börja titta på radikalt annat innehåll (eller mer troligt, låna ut ditt konto till någon annan) kan du räkna med att du kommer få förslag om andra serier – och de kommer ha andra betyg.

Man kan så klart tycka olika saker om detta, men vi borde åtminstone inte vara förvånade. Det är samma tendenser som vi ser med både Facebook och Instagram, där de ändrat sina algoritmer för att främst visa sånt de tror att du gillar baserat på ditt tidigare beteende snarare än att ge dig ett snitt av din omvärld.

Alltså:

Röda stjärnor = Netflix uppskattar vad du tycker om serien eller filmen baserat på användare med liknande preferenser.

Gula stjärnor = Netflix visar det betyg du själv lämnat på serien eller filmen.

Mer om serier:

De 7 bästa originalserierna på Netflix – enligt betyg från tittarna

Par som ser på Netflix ihop är lyckligare än andra par

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.