Stockholm får ny konsertlokal med plats för nästan 4 000 personer

Banankompaniet i Frihamnen.

Ägarna bakom Trädgården öppnar.i juni Stockholms största kulturscen B-K i ikoniska Banan-kompanietbyggnaden i Frihamnen.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-03-14 00:45  |  Lästid: < 1 minuter

Goda nyheter för oss som tycker att det finns för få semi-stora konsertlokaler av Annexetsnitt i Stockholm: I sommar blir huvudstaden med ny kulturdestination. Den nya kulturscenen heter B-K och ska kunna ta emot 3 750 samtida besökare. Lokalen ligger i klassiska Banan-kompanietbyggnaden i Frihamnen. 

Med sin kultförklarade skylt – AB Banan-kompaniet – ligger fastigheten som ett landmärke vid vattnet i Frihamnen. Fastigheten byggdes redan 1928, när Frihamnen en fristad utanför tullarna. Trots att byggnaden var en ren logistikbyggnad var den oväntat sofistikerat ritad och kom att kallas Banantemplet på grund av sitt slottsliknande utseende. Sämre lokal för konserter av mellanstor storlek kan man ju tänka sig.

Nu renoveras den kulturklassade byggnaden till att bli Stockholms största kulturscen för konserter, festivaler, klubbar och evenemang. Satsningen blir en del av live- och nöjesimperiet Kulturarenor, som sedan tidigare driver Trädgården, Fållan, Färgfabriken Evenemang, Eden och Under Bron i Stockholm. Lokalen drivs enbart av solceller och tanken är att nya B-K ska öppna redan i juni.

”Byggnaden är ett landmärke i Frihamnen, en av de första byggnaderna som uppfördes på platsen. Vi känner oss hedrade att få förvalta arvet, att få vara delaktiga i omvandlingen av  området och skapa en kulturdestination för Stockholm. Bananerna åker ut och kulturen åker in”, säger Martin Lagerberg, VD och initiativtagare och fortsätter:

”Vi är även stolta över att utveckla en av få kulturarenor i Europa som drivs av egna solceller och vars övergripande mål är att i så lång utsträckning som möjligt arbeta med återbruk under ombyggnaden.” 

Vad det blir för typ av evenemang och hur sommarschemat ser ut är man i dagsläget förtegna om, men tanken är att den nya klubben i den gamla Bananbyggnaden ska gå i bräschen för förvandligen av Frihamnen som ett statiskt logistikcenter till en plats fylld av kultur, mat, dryck och galej.

Dela på Facebook
Tweeta