Annons
Annons

På samma sätt som självhjälps-charlataner säger att du bara använder X procent av hjärnans kapacitet så använder de flesta bara samma procent av sin telefons kapacitet. Här är sex tips för din iPhone och iPad (som i regel kräver att du har senaste systemet iOS 8.3)

 * * *

Annons

1. Ta bort alla bilder snabbt

iOS_ta_bort_alla_bilderDen inbyggda Bilder-appen lämnar en hel del i övrigt att önska, däribland en enkel funktion för att snabbt kunna ta bort allt!

När minnet i telefonen tar slut och du raskt behöver frigöra mer för att kunna plåta och filma – förutsatt att du redan sparat undan allt du vill behålla på din dator eller molntjänst – så gör du så här:

1) Starta Bilder
2) Välj fliken Bilder nere till vänster, i stället för Album.
3) Klicka nu Välj högst uppe till höger för att gå in i markera-läget.
4) Bilderna sorteras till datum och ovanför varje sjok finns nu en liten blå text: Välj.
5) Klicka där för att markera alla bilder från datumet ifråga och swipa vidare för att upprepa det på hela din bildsamling om så önskas.
6) När du är klar – tryck på papperskorgen längst ner till höger.
7) Nu är det så att borttagna bilder sparas i 30 dagar ändå, så att du har chans att ångra dig. Klicka på Album-fliken längst ned.
8) Där väljer du Senast raderade, klickar Välj uppe till höger och därefter Radera alla längst nere till vänster.

Klart!

* * *

2. Ta bort snabbkontakterna

iOS_ta_bort_snabbkontakter

När du dubbelklickar på den runda hemknappen för att få upp dina olika aktiva appar syns en rad med dina senaste- och/eller favoritkontakter. Det tycker många är jobbigt och onödigt.

För att stänga av detta öppnar du Inställningar, och bläddrar ner till e-post, kontakter, kalendrar. Klicka där och bläddra ner till sektionen Kontakter. Tredje valet är Visa i appväxlaren, där du kan stänga av funktionen eller göra så att bara de kontakter du markerat som favoriter visas.

 * * *

3. Filma med 60 rutor per sekund

iOS_filma_med_60fps

Som standard filmar din iPhone med 30 bildrutor per sekund (frames per second, FPS), vilket är helt okej och lika mycket som den mesta filmen du ser på internet. Men i vissa fall när du vill ha en riktigt följsam filmning, till exempel för snabba förlopp, kan du välja att filma med 60 bildrutor per sekund.

1) Öppna Inställningar.
2) Bläddra ner till Bilder och Kamera.
3) Näst längst ner på den skärmen, under rubriken Kamera, finns valet för att Spela in video i 60 bilder/s.

När du öppnar kamera-appen och väljer Video kommer du att se en angivelse i ena hörnet som säger 60 bilder/s. Man kan lätt tro att man kan trycka där för att ändra tillbaka till 30 bilder per sekund, men det går inte utan måste återställas på samma sätt som ovan.

Tänk på att dessa filmer tar upp till dubbelt så mycket lagringsutrymme som normalt!

* * *

4. Använd olika hudfärgs-emojier

iOS_emoji_hudfarger

Apple fick cred när de införde emojier med olika hudfärger i senaste systemet. Funktionen presenterades med en förklarande popup-ruta men då de flesta är allergiska mot felmeddelanden och annan tråkig information så missade många detta.

Resultatet är att vi ändå skickar mest figurer i den förvalda Simpsons-gula kulören, och den tänkta mångfalden blev enfald.

För att byta färger så är det första du måste göra så klart att hålla in på jordgloben längst nere under tangentbordet för att få fram alla emojis (doh!)

När du första gången klickar på en ansikts-emoji så får du välja hudfärg, men nästa gång tar den samma som du tryckt på förut. Vill du då välja en ny färg måste du trycka och hålla in för att få fram valmöjligheten igen.

* * *

5. Begär webbversion av en sajt

iOS_begar_webbversion

De flesta webbplatser är mobilanpassade och laddas automatiskt när du surfar in från telefonen. Dessa är i regel mer lättlästa och anpassade för en stående skärm än vanliga hemsidor, men i bland fula och otydliga.

I vissa speciella fall kan man vilja komma åt den ”riktiga” hemsidan. Så här gör du:

1) Öppna Safari på telefonen eller paddan.
2) Klicka i adressfältet där du skriver in länkar. Du bör nu se dina bokmärkesmappar.
3) Ta tag i och dra nedåt i fönstret om inte redan valet Begär webbversion är synligt ovantill.

Voila!

* * *

6. Stoppa ett sms i sista sekund

 

iOS_flygplanslage

I nuläget finns inget bra sätt att avbryta ett meddelande som just håller på att skickas. Kommer du på dig själv med att kanske ha varit för snarstucken i ett sms och ångrar dig precis när du klickat på Skicka finns en nödlösning. Den fungerar dock bara om du har extremt snabb reaktionsförmåga eller väldigt dålig uppkoppling.

Svep snabbt som attan upp från undersidan av skärmen för att få fram den där gråa snabbkommando-skärmen och växla till flygplansläge. Detta går nämligen mycket snabbt och alla uppkopplingar stryps, att försöka stänga av telefonen är inte ett alternativ.

Om du lyckas kommer ditt meddelande ha en röd ring som visar att det inte skickats, och du kan då ta bort det så det inte visslar iväg när du kopplar ifrån flygplansläget.

Detta funkar mycket sällan för vanliga sms eller iMessage eftersom de skickas blixtsnabbt, men i de fall du ska skicka bilder eller filmer och ångrar dig kan det vara praktiskt.

Mats Rydström

* * *

Läs också!

De här fantastiska husen kostar lika mycket som en 1:a i Stockholm

14 saker bara vi som bor på Södermalm förstår

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Annons

Dela (60)
Tweeta

Annons


Laddar