Hoppa till innehåll

Styr din mobiltelefon med det här skalet av syntetisk hud

Syntetisk hud-mobilskal
Markus Aamisepp

Styr din smartphone genom att kittla, smeka eller töja den.

I en tid där man konstant måste förlita sig på sin mobiltelefon är det minst sagt viktigt att ha rätt mobilskal. Tappar man en helt blottad yuppienalle i backen kan det trots allt bli en dyr historia – inte minst när en ny Iphone kostar 14 295 kronor.

Nu finns även ett skal för dig som är trött på söndersponsrade iDeal of Sweden-höljor men ändå värnar om din kära mobil.

Säg hej till det som kallas ”Skin-On-Interface”. Inte bara är det ett skyddande skal av syntetiskt skinn – du kan även styra din smartphone genom att exempelvis kittla eller smeka den.

Mobilskal eller konstig pungsäck?

Känns det lite äckligt, kanske? Det tycker vi med! Men tekniken bakom är trots allt ganska häftig.

De säregna skalen utvecklades av ett par universitetsstudenter med hjälp av forskningscentret Bristol Interaction Group och är gjorda av silikon. Skinnet har i sin tur sensorer som fångar upp när man trycker på det, pressar det med flera fingrar, smeker, töjer eller greppar det – vilket översätts till olika funktioner i telefonen.

Men varför, undrar du kanske?

Skinntekniken är inte bara limiterad till smartphones. Det kan även användas som obehaglig touch-platta på datorn.

Jo, det är ett sätt att interagera med kylig teknik på ett mer mänskligt sätt. Istället för att leta upp en skratt-emoji kan du istället vara mer personlig och kittla mobilen som sedan skickar iväg den glada smileyn till en vän. Eller varför inte nypa skalet när du är riktigt ilsken? Då kan den generera en arg emoji istället.

Det inbyggda nätet av sensorer är väldigt stort och möjliggör alla olika sorters funktioner som din mobiltelefon sedan förstår. Med andra ord kan du programmera om nypet till att spela en låt som du verkligen hatar – varför man nu skulle vilja det.

Tekniken håller i skrivande stund fortfarande på att utveckas – vilket innebär att du tyvärr inte kan ligga och fredags-smek-mysa med din mobiltelefon riktigt än. Vad du dock kan göra är att läsa mer om projektet på skaparen Marc Teyssiers hemsida.

Så här fungerar Skin-On-Interfaces:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.