Annons

Därför saknar du ditt ex även efter att ni har gjort slut

Nej, svaret är inte så enkelt som att "för att jag fortfarande är kär". Nu har forskarna kommit fram till att det har att göra med hormonet oxytocin.

Thowe Wagner Larsson
Foto: IBL

Att inte längre vara tillsammans med den person som känner dig utan och innan, som du är van vid att somna intill varje kväll och som du tänkte dela resten av ditt liv med är tufft. När förhållanden tar slut är det oftast hjärtskärande. Men varför saknar du ditt ex, även när ni har gjort slut?

Annons

Det rör sig helt enkelt om ett hormon, oxytocin.

Oxytocin, även kallat kärlekshormonet, utsöndras när vi har sex, får massage eller är intima i allmänhet med någon vi tycker om. Fram tills nu har forskare trott att oxytocin enbart utsöndras i positiva situationer, något som en ny studie från Norwegian University of Science And Technology och University of New Mexico motsäger. Enligt studien utsöndrar hjärnan även oxytocin när vi tror att vår partner är mindre involverad i relationen än vi själva är.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det verkar alltså vara så att oxytocin är ett slags krishormon.

I studien ingick 75 par och 148 individer som på något sätt var kärleksfullt involverade. Man kunde se att mängden oxytocin ökade både när paren hade en bra period i sin relation som när de hade en svacka. Faktum är att mängden oxytocin var mer konstant under de perioder när paret var i en svacka, trots att oxytocin ”ska” utsöndras när man mår bra.

Forskarna såg också att de individer som var mer involverade i en relation utsöndrade mer oxytocin när de tänkte på sin partner. Detta oavsett hur mycket eller hur lite deras partner ansåg sig vara involverad i relationen.

En av forskarna bakom studien, Aarseth Kristoffersen, tror att anledningen till detta är att människor som märker att deras partner börjar vackla tar ett större kraftangrepp för att relationen ska hålla. Hans kollega, Steven Gangestad, menar att oxytocin kanske snarare flyttar uppmärksamheten och motivationen till att försöka ta hand om – och reparera – ett förhållande.

Med andra ord är det inte så konstigt om du gör allt i din makt för att få ert förhållande att fungera igen om du märker att din partner har börjat distansera sig. Det förklarar också ett välkänt fenomen där en person som blir drastiskt lämnad inte kan gå vidare. Personen som blir lämnad utsöndrar helt enkelt fortfarande oxytocin och försöker rent mentalt lappa ihop förhållandet – och det är också där den stora hjärtesorgen kommer in.

Källa Brit.co

Har du nyligen varit i ett förhållande som du inte kommit över ännu? Så ska du göra för att snabbt komma över ditt ex – rätt och fel enligt forskarna >

Annons

Dela (33)
Tweeta

Annons


Laddar