Svenska Luminous Kid om att ta svamp med Conor Oberst och nya singeln med Phoebe Bridgers

Svensk debutant släpper singel tillsammans med amerikansk superstjärna.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2021-03-26 10:59  |  Lästid: 4 minuter

Bakom artistnamnet Luminous Kid står Olof Grind, i vanliga fall känd som fotograf åt exempelvis Vogue, i-D och Vice. Hans musikaliska projekt inleddes för några år sedan på en lång resa genom Sydamerika då han köpte en gitarr och började skriva låtar vid en colombiansk kuststad.

Några år senare är han färdig med sitt debutalbum, at the end of the dream, som släpps i april. Men redan nu kommer singeln Mountain Crystals, som gästas av ingen mindre än Phoebe Bridgers, den extremt hyllade folkartisten från Kalifornien. Café försökte reda ut hur det oväntade samarbetet kom till.

Hur kommer det sig att Phoebe Bridgers gästar din låt?

– Jag och Phoebe lärde känna varandra för två år sedan när hennes bästa kompis Emily fixade ihop oss på en kompisdejt när Phoebe spelade på Berns i Stockholm våren 2019. Jag hade inte lyssnat på hennes soloprojekt tidigare men hade följt Better Oblivion Community Center, bandet hon har tillsammans med Conor Oberst, och var taggad på att komma och hänga backstage. Phoebe var asgo och chill och vi drog ut på drinkar allihopa med hela bandet och First Aid Kit som även hängde runt backstage efteråt. Sen skrev Phoebe under hösten och ville att jag skulle plåta press och omslagsbilder till hennes skiva - vilket resulterade i att jag flög över till LA och roadtrip-plåtade i 24 timmar tillsammans. Vi snackade en massa om musik, kreativitet och skapande, så när jag hade spelat in hela min skiva förra våren och frågade på Instagram-stories efter tips på att ge ut musik på eget bolag svarade hon bara ”SEND IT TO MEEE”, varpå jag skickade över hela skivan, berättar Olof.

– Hon lyssnade och skrev sjukt fin feedback och citerade en rad ur Mountain Crystals. Jag tvekade ett tag men hörde till slut av mig i början av sommaren och frågade om hon ville vara med på just den låten. Hon svarade direkt att hon var supertaggad! Vid det laget hade jag lyssnat in mig på hennes soloprojekt och tyckte det var helt magiskt. Så att få ha med henne och få hennes support känns otroligt fint.


Ett pressmeddelande gör gällande att det var en fest som var ansvarig för låtens tillkomst?

– Jag var nykär och livrädd att bli hjärtekrossad, så jag flydde över till LA i två veckor för att komma bort och få tänka på annat. Jag hade hittat melodin tidigare och ville skriva om just den känslan av rädsla kring stormförälskelse, men först när jag blev bjuden på psykedeliska svampar av Conor Oberst på en fest så konkretiserades texten för mig. Under hela kvällen snurrade tankarna kring killen jag var kär i och jag började skriva texten direkt på festen. Conor har alltid varit en stor förebild textmässigt för mig, så det känns extra magiskt att den kom till i hans hus i gemensamt rus.


Den kanske viktigaste frågan, hur gör man för att hamna på en fest tillsammans med Phoebe Bridgers och Conor Oberst?

– Här är receptet: 1. Res runt världen med Phoebes bästa kompis och plåta henne naken i varenda öknen du kan hitta tills du är säker på att alla hon känner har sett bilderna. 2. Skriv ett sms till Phoebe när hon spelar i Stockholm och säg att ni ska bli bästa kompisar för all framtid och bli bjuden till spelningen. 3. Få Conor att hälsa på dig första gången ni ses med ”I recognize you! From the computer! You’re Emily’s friend! I’ve probably seen more of you then I should!”. Sen är det bäddat för succé!


Finns det någon annan superstjärna som du drömmer om att samarbeta med?

– Jag har drömt om att plåta Billie Eilish (att sjunga med henne är för ouppnåeligt), och blev uppringd ett halvår sedan av en random amerikansk tonåring som öppnade samtalet med ”do you know Billie?” Jag: ”Billie who?” Tonåring: ”Billie Eilish” Jag: ”I know of her, yes”. Tonåring: ”Can you send her my music??” Jag: ”ehm I mean I don’t know her personally” Tonåring: ”do you know her brother Finneas, he follows you on Instagram” Jag: ”wait, what?? he does??”. När pandemin är över och jag är i Kalifornien nästa gång tänkte jag föreslå att roadtrippa och plåta tillsammans, sen kanske man kan få halka in till att fotografera hans syster också. Musikmässigt har jag varit obsessed med Adrianne Lenkers nya platta, att få sjunga med henne på nästa skiva vore drömmen.


Du är fotograf också, blöder det in i musiken på något sätt?

– För mig är musiken och fotografiet som förlängningar av varandra, de hör ihop och världarna blir kompletta tillsammans. Jag får alltid tusen bilder som flimrar förbi i huvudet när jag lyssnar på musik, och känner att bilder även kan inspirera till musik. Jag vill väva samman mina kreativa uttryck till en stor mjuk fluffig hängmatta att förlora sig i. Jag har regisserad och skapat sju videos till skivan också, Luminous Kid är egentligen mest en ursäkt för att få blanda in så många olika kreativa uttryck som möjligt i ett och samma projekt där jag har total kreativ frihet i alla beslut.


På tal om det så skriver hyllade författaren Madeleine Schantz också en novell med inspiration från ditt debutalbum med tillhörande fotobok, hur funkar det? 

– Ja! Hurra! Jag läste hennes debutroman förra året och blev helt tagen, hon skriver så otroligt magiskt och formulerar meningar som känns som att jag gått och funderat på i flera år. Så när jag gjorde klart min konstbok med fotografi som kommer släppas tillsammans med skivan så ville jag addera ytterligare en dimension till verken. Jag hade massa texter som jag skrivit själv, men tyckte att det vore kul att låta någon annan tolka det hela utifrån vad jag berättar men samtidigt utgå från sin egna tolkning. Vi satt och diskuterade och pratade en hel eftermiddag i min ateljé, sen skickade jag massa ledord och utifrån det jobbade hon fram sin text. Det är ju alltid väldigt nervöst att lämna ifrån den kreativa kontrollen till någon annan, men när Madeleine läste upp texten var den så vacker att jag blev tårögd.

Luminous Kids debutalbum at the end of the dream släpps den 23 april.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-26 11:03