Hoppa till innehåll

Svenska internetfenomen blir samlarkort och posters

en närbild på samlarkorten
Robin Åberg

”Jerry talar spanska” som samlarkort eller ”Heter jag Elnour?” som poster? Nu förevigas svenska internetklassiker i tryckt form.

Sverige sitter på en enorm kulturskatt som ständigt måste bevaras, spridas och ta sig an nya former för att inte falla i glömska. Kanske är det den allra viktigaste frågan detta valår? Nej, vi pratar inte om Håkan Hellström, Nile City eller röda stugor.

Kulturskatten vi talar om är såklart Jerry talar spanska, Kom igen nu Britt-Marie, Vem var det som kasta? och alla andra internetfenomen som berikat den svenska folksjälen och spritt glädje från Smygehuk till Treriksröset.

Nu har designstudion Stormaktstiden (vars namn inte syftar på den historiska epoken 1611-1721 utan den kulturella stormaktstiden 1991 och framåt) tagit sitt ansvar och gjort samlarkort och posters av 2000-talets största internetfenomen. I serien Svenska One-Hit Wonders porträtteras dessa okända svenskar som över en natt blev rikskända, och Erik Sundberg ser storheten i deras kulturgärning.

– Händelserna som porträtteras är för många en självklar del av vår svenska kultur och har en enorm spridning, men internet är flyktigt och kulturarvet riskerar att gå förlorat om vi inte ser till att bevara det åt eftervärlden. För många, i framför allt de yngre generationerna, är dessa kulturmarkörer viktigare än till exempel utnämnandet av Augustpriset eller något lokalt filmpris, säger Erik Sundberg på Stormaktstiden.

Samlarkorten porträtterar dessa klipp som fått miljontals visningar i en sorts serietidningsstil men utan att tappa känslan för originalet.

– Samlarkort av olika sorter har varit stort i decennier, från filmisar till hockeybilder och pokemonkort. Men ingen har förrän nu tagit sig an vår vardagliga samtid och uppmärksammat de svenska händelser som format vår nutida nation, fortsätter Erik Sundberg.

De tio samlarkorten som ingår i serien är:

  1. Jerry talar spanska
  2. Grill-Anders från Plötsligt i Vinslöv
  3. Heter jag Elnour?
  4. Emanuel, 8 år och elektriker
  5. Kille missar tåget och blir mycket besviken
  6. Kom igen nu Britt-Marie – kör för fa-an!
  7. En sån här chans får man bara en gång i livet
  8. Röka i plugget
  9. Det blev ingen CD
  10. Vem var det som kasta?

Posters och samlarkort går att köpa på Stormaktstidens hemsida. Alla tio samlarkort kostar 129 kr och posters kostar mellan 79 och 799 kr beroende på storlek.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.