Hoppa till innehåll

Sveriges 10 skönaste skidrestauranger

Åka Skidor

En bra skiddag förtjänar lika bra mat och dryck. Vi bad redaktionen på Åka Skidor att lista sina 10 favoritkrogar i backen.

1. Saloon Borgagården, Borgafjäll

Pancho Snöfall tar en after ski i saloonen på Borgagården. Foto: Martin Olson.

Ett besök till denna vilda western-saloon är ett måste om du är i Borgafjäll. Punkt slut. Svintrevligt inrett och med bra ölutbud och schyst pubkäk – i synnerhet burgaren som är riktigt juicy. Här kan man sitta och ljuga i en evighet framför brasan och låtsas att man är i Jackson. Vill man lyxa till det på Borgagården går man en våning upp till deras restaurang där serveras lite finare rätter på röding, ren, hjort och älg bland annat.

/ Anton Furuland, webbredaktör

2. Skoogs Krog, Funäsdalen 

Skoogs Krog vet hur man lagar fint, men skidåkarvänlig mat. Foto: Erik Leonsson.

Besökte Skoogs efter en underbar topptur över Skarvarna i Funäsfjällen. Med utsikten över Funässjön med skog och berg bakom bjuds det på hållbart och kärleksfullt lagad middag i mästarklass som får det att vattnas i munnen när jag tänker tillbaka på den. Skoogs har självförsörjning i sikte och höga ambitioner att minimera svinn och jobba hållbart i alla led för både klimat och personal.  Lyfter på skidhatten.

/ Tobias Ivarsson, art director

3. Kittelfjäll Värdshus, Kittelfjäll

Här har du den. Den beryktade puddingen på renblod. Foto: Kittelfjäll Värdshus.

En av fjällens smartaste, och ärligaste, menyer. Inget BS, bara pang på med delikatesserna, många med lokala inslag. Den som inte ätit Värdshusets renblodpudding, med äpple, lingon och det lokalt rökta sidfläsket (Vindeln) har inte levt fullt ut. Den strama (på rätt sätt) arkitekturen är en härlig kontrast till vilda Kittelfjäll. En restaurangupplevelse utöver det vanliga, både till råbarkad älgburgare till lunch och finstämd middag.

/ Niclas Sjögren, chefredaktör

4. Granen, Åre

Med lokal öl och en bred och djup vinlista är det lätt att hitta något gott att dricka på Granen. Menyn varierar i olika former, influerad av det italienska köket på vintern och under sommarmånaderna mer inriktad på den klassiskt nordiska stilen. Till det en vinkällare och vinlista som kureras av Petter Alexis som är inriktad på Piemontes storheter från då och nu. Matsalen är stor och ombonad med grovhuggna trämöbler som tillsammans med mat och dryck inte gör en besviken.

/ Niclas Sjögren, chefredaktör

5. Mrs Maggies, Duved

Hösten 2021 öppnade Michaela Boson, tidigare restaurangchef på flera välrenommerade krogar i Stockholm, upp Mrs Maggies i Duved. Maten är relativt enkel – som pizza, burgare, buratta, carpaccio och andra olika smårätter – men lagat med mycket omsorg och kärlek, vilket genomsyrar känslan hela hos Mrs Maggies. Specialitet på Mrs Maggies är däremot racelette. Har ej hunnit prova det ännu faktiskt, det får bli nästa gång. Gärna snart. Detsamma gäller deras räksmörgås som enligt Mrs Maggies själva är Jämtlands bästa.

/ Anton Furuland, webbredaktör

6. Restaurang Näset, Fjällnäs

Nä, man piper inte hit direkt i pjäxor från Tänndalen eller Tännäskröket – men det vore tjänstefel att på en sån här lista inte nämna hotellet Fjällnäs och deras löjligt trevliga restaurang Näset. Matsalen i nordisk stil är fantastisk, nästan bättre än själva maten, och hela läget i sig intill sjön Malmagen är värt ett stopp. Deras spa Mi Gullo är perfekt för trötta skidben.

/ Anton Furuland, webbredaktör

7. Niehku Mountain Villa, Riksgränsen

Drömmarnas matsal. Foto: Mattias Fredriksson.

Ett gammalt lokstall utanför Riksgränsen huserar numera ett boutiquehotell och en fantastisk fjällkrog med närhet till hela Nordens råvaror och polcirkelns vilda skafferi. Niehku, som betyder dröm på nordsamiska, beskriver maten som serveras där. Det är en dröm att äta på Niehku Mountain Villa.

/ Tobias Ivarsson, art director

8. Hovdestugan, Vemdalsskalet

Här kan vi tänka oss att sitta en bra stund. Foto: Hovdestugan.

Detta är tveklöst en av de mest ikoniska toppstugorna i svenska fjällen. Ända sedan början av 1960-talet har man hör kunnat söka skydd och en god bit att äta. En av favoriterna är deras gulaschsoppa (och det fantastiska surdegsbrödet som bakas på Bageriet nere i byn). Det är immigt och stimmigt och lågt i tak. Det är trångt och trivsamt, helt enkelt.

/ Niclas Sjögren, chefredaktör

9. Låktatjåkka, Björkliden

Full vinter vid Låkta i mitten av april. Foto: Mattias Fredriksson.

Sveriges högst belägna restaurang (och bar) ligger 1228 meter över havet, nio kilometer från Björkliden. Dessutom i väglöst land, vilket gör att det sållar en del agnar från vetet. Givetvis lägger detta en hel del till upplevelsen men vår gissning är att Låktavåfflan smakar utmärkt även på havsnivå.

/ Niclas Sjögren, chefredaktör

10. Fjällhalsen, Bydalen

Vyerna hos Fjällhalsen är mer än godkända. Foto: Fjällhalsen.

Restaurangen och fiket Fjällhalsen har drivits av familjen Hemmingsson sedan 60-talet, då farfar och farmor till nuvarande ägaren Madelén öppnade det som en våffelstuga. Det är lite större nu än för 60 år sedan, men charmen består. Det är inte stället om du vill avrunda skiddagen med blöt och ösig after ski – hit åker du antingen för att käka gulasch, bönchili eller frasiga våfflor eller för att varva ned i lugn och ro med valfri dryck och samtidigt höra vad bordsgrannen säger. Allra bäst är Fjällhalsen på vårvintern när man kan ta sig en extra Stiegl på uteserveringen och njuta av utsikten mot Drommen. Genuint och enkelt på ett bra sätt.

/ Anton Furuland, webbredaktör

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.