Hoppa till innehåll

Krogen där du kan köpa Sveriges dyraste köttbit

Markus Thunberg

Skulle du pynta tusen spänn för en liten köttbit? Här kan du i alla fall göra det.

Foto: IBL

För två år sedan blev restaurangen AG i Stockholm Nordens första ställe som fick sälja det omtalade Kobe-köttet. Men köper någon dessa 100 gramsbitar för 995 spänn stycket?

– Vi säljer max 2-3 bitar om dagen, men trots att det inte är så många som beställer det försöker vi alltid ha Kobebiff på menyn, säger krögaren Johan Jureskog.

Tycker folk inte att Kobebiff är värd sitt pris?

– Det är en unik produkt och upplevelse. Jag tycker det är värt att prova, men skulle inte äta 300 gram varje dag resten av livet, säger AG:s restaurangchef Linus Blyckert.

Varför är det så dyrt?

– Det är världens mest exklusiva kött och 995 kronor är jävligt billigt för vad vi får betala för det. Vi måste bland annat betala 30 000 kronor bara för att ha rätt att sälja det, så det är ingen vinst att tala om. Men det är inte för att göra vinst som vi har det, utan för att vi vill vara Sveriges bästa köttrestaurang. Man kan likna det vid att H&M förmodligen gör mest vinst på sina tiopack strumpor, men de säljer också skinnjackor som de knappt gör någon vinst alls på, säger Johan Jureskog.

https://www.instagram.com/p/BUCev33gfAn/?taken-at=1632216&hl=sv

995 kronor för en bit på 100 gram, är det Sveriges dyraste kött?

– Det kan jag garantera att det är, säger Johan Jureskog.

Vad är kobebiff?

Kobebiff är ett varumärke och en typ av Wagyu-kött som kommer från ett litet område i Japan. Köttet kallas ofta världens finaste och är känt för att vara saftigt och fett. För att få sälja kött under namnet Kobebiff måste marmoreringen i biten minst vara 6 på 12-gradig skala.

Så här lyckas du med köttet varje gång – kolla in Cafés knep och tips. Och det här lägger Johan Jureskog själv på grillen i sommar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.