Hoppa till innehåll

Sverrir Gudnason om att klä upp sig på film (och varför han gillar 60-talslooken)

Olof Helldin

Skådespelaren Sverrir Gudnason är superaktuell i höst med filmerna Gentlemen och Min så kallade pappa. Han berättar för Café om sin kärlek till 60-talskläder – och varför han själv aldrig skulle bära rollfigurernas plagg på stan. Intervjun med Sverrir Gudnason publicerades i Café nummer 9/2014. * * * Retrotemat är genomgående i Sverrir Gudnasons val av … Continued

sverrir-start

Skådespelaren Sverrir Gudnason är superaktuell i höst med filmerna Gentlemen och Min så kallade pappa. Han berättar för Café om sin kärlek till 60-talskläder – och varför han själv aldrig skulle bära rollfigurernas plagg på stan.

Intervjun med Sverrir Gudnason publicerades i Café nummer 9/2014.

* * *

Retrotemat är genomgående i Sverrir Gudnasons val av roller. Han fick sitt genombrott 2007 i Upp till kamp, SVT-serien som skildrade ett gäng ungdomar i proggens Göteborg. Förra året såg vi honom i den politiska thrillern Call girl, inspirerad av den så kallade bordellhärvan på 70-talet. Och i höst spelar han Leo Morgan i Gentlemen, filmatiseringen av Klas Östergrens klassiska roman från 1980.

Även när det gäller hans privata kläder föredrar Sverrir att blicka tillbaka några decennier.

– Jag tror kanske att jag fick rollen i Upp till kamp för att jag passade bra, jag hade koll på tidsandan. Jag gillar 60-talet, och kläderna är en viktig del av produktionen.

Regissören Mikael Marcimain, som ligger bakom ovan nämnda produktioner, har ”ett bra öga för detaljer”, enligt Sverrir. Därmed blir saker som mode och inredning också viktiga. Gentlemen utspelar sig under en längre tidsperiod – något som påverkar kläderna i filmen.

– Leo Morgan har en grundstil som förändras sakta. Han bor i en stor lägenhet som har tillhört hans familj i flera generationer, så hans stil är ett hopplock av allt som har samlats där. Till exempel bär han en gammal rock från 30-talet tillsammans med ett linne – det är rätt mixat!

Men hur mycket Sverrir än älskar sina rollfigurers kläder så visar han sig inte i dem efteråt.

– Jag får verkligen en relation till kläderna. Det är svårt att lämna ifrån sig dem – men jag känner att jag måste. Jag kan ju inte gå runt med Leo Morgans rock på stan, det vore konstigt. Och lite patetiskt, vore det inte det?

Sverrir Gudnason föddes i Lund 1978, men växte upp i Reykjavik. 1990 flyttade familjen tillbaka till Sverige. Det händer att han återvänder till Island för att ”ladda sina kreativa batterier”.

– Island är väldigt modemedvetet. Reykjavik är en liten stad, men de ligger väldigt mycket i framkant när det gäller musik, teater och mode.

Sverrir – numera 35 år och trebarnspappa – berättar att han är lite av en periodare när det gäller stil. I vissa faser i livet köper han massor av kläder. Sen gör han det inte alls på ett tag.

– På sista tiden har jag använt mycket basic-grejer. Enkla plagg typ jeans, t-shirt, manchesterbyxor. Ingen galapremiär direkt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.