Annons

SVT-reporter världskändis efter ”kortslutning” under Trump-intervju

En SVT-reporter har blivit världskändis efter att ha genomfört intervju i samband med installationen av Donald Trump i Vita huset, där han bland annat kallar Trump för Obama – tre gånger.

Joel Linde
SVT-reporter världskändis efter ”kortslutning” under Trump-intervju

Fredagen den 20 januari installerades Donald Trump i Vita huset som USA:s 45:e president. SVT var givetvis på plats, men i deras överlag habila sändning var det dock en intervju som stack ut.

Reportern frågade en ung kvinna varför hon röstat på Trump, men det gick inte riktigt som det skulle. Under de två minuterna de pratade med varandra sa reportern Obama när han menade Trump – tre gånger. Extra smärtsamt blev det när han ville göra en poäng av att Obama (fast han menade Trump) hade en islamfientlig politik.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Så här såg det ut.

Efter intervjun har detta klipp spridits och setts hundratusentals gånger. Tittare från både USA och Sverige har hånat och kritiserat reportern, både i kommentarsfälten och på sociala medier.

Så här skriver reportern själv på Twitter.

Alex Schulman var inte särskilt förlåtande i en krönika dagen efter.

”Jag vet inte om jag någonsin i livet känt en sån avsky för den statliga televisionen som jag gjorde under de här märkliga minuterna”, skriver han bland annat.

Café ringde upp SVT:s programchef för riksnyheter, Ulf Johansson, för att fråga hur det kunde gå som det gick.

Hur ställer ni er till kritiken om att det var partiska frågor?

– De frågorna i just den här korta delen av en lång livesändning blev olyckliga, det är viktigt att vara opartiskt och totalt sett över hela sändningen var vi det.

Han blandade ihop Obama och Trump flera gånger. Kunde ingen gå in och uppmärksamma honom på det?

– Jo det är ju redaktörsuppdraget och det skedde inte här. Han måste ha fått en liten kortslutning och sa Obama några gånger.

Vad har ni sagt till reportern?

– Vi har haft mycket kontakt men vad vi har sagt det går jag inte in på. Men vi har konstaterat att det inte blev bra och vi har haft uppföljningar. Och det här är ju vårt ansvar som arbetsgivare – för det är en utsatt position att stå i en lång livesändning – att förbereda dem ordentligt och hjälpa dem så att det inte blir fel.

Många har ju hånat honom i sociala medier. Hur mår Peter Rawet efter all kritik?

– Ja i social medier kan det ju snabbt snurra igång och det fanns både mörka krafter och mer sansade människor där. Men han mår bra.

Annons

Dela (97)
Tweeta

Annons


Laddar