Hoppa till innehåll

Därför älskar (nästan) alla i USA Dr. Anthony Fauci

Dr. Anthony Fauci knäpper kavajen.
Jonas Fiskáare

Även Trump hyser varma känslor för Fauci vad det verkar.

Den pågående pandemin väcker mycket känslor. Och det är inte bara rädslan för viruset och dess verkningar som rör om folks känsloliv i den märkliga tillvaro vi lever i just nu. I det mörker som överskuggar vår verklighet, har det växt fram nya favoritkändisar som folk väljer att ty sig till. Här hemma i Sverige är den tydligast lysande stjärnan statsepidemiolog Anders Tegnell, vars status nästan blivit kultstatus på rekordtid. Alla litar på honom, oavsett vad han säger.

Men det är inte bara Sverige som fått en ny nationalidol. Café har tidigare skrivit om Tegnells motsvarighet i USA – Anthony Fauci. Denne man må vara liten till växten, vilket president Trump gärna påminner om (mer om det senare i artikeln), men han axlar ett väldigt tungt ansvar som expert i Vita husets specialtillsatta coronakrisgrupp. Med tanke på dystra läget i USA just nu, med kraftiga ökningar av antal smittade och dödsfall och en president som är minst sagt oberäknelig, kan uppförsbacken uppfattas som lång för Fauci. Men denne man verkar ha nerver av stål, då han inte viker sig en tum för alla påtryckningar. Och det har gjort honom till en favorit bland många amerikaner.

Bevisen för Faucis popularitet är många. Washington Post berättar bland annat om bagaren Nick Semeraro i Rochester, New York, som hedrat Fauci med en helt egen doughnut – som pryds av dennes ansikte. Genomslaget för detta bakverk överträffat alla förväntningar. Från början väntade sig Semeraro att i bästa fall sälja ett hundratal munkar, men redan första dagen sålde han helt slut. Snabbt gjorde andra doughnutbagerier replikor av hans nya mästerverk.

Men Fauci har inte bara skapat doughnuthysteri i USA. Hans popularitet yttrar sig även på andra sätt. Enligt Washington Post har en helt ny industri blossat med diverse prydnadssaker och inredningsdekor i ”Fauci-tema”. Alltifrån kylskåpsmagneter, muggar, flasköppnare, prydnadskuddar till ljus. På sociala medier ansluter sig till fangrupper med namn som: ”Dr. Anthony Fauci, mannen, myten legenden” eller ”Dr. Fauci Memes for Social Distance Teens.”

https://www.instagram.com/p/B-XZNCop7tV/?utm_source=ig_web_copy_link

En stor anledning till att han blivit så populär är hans öppenhet i media. Förutom de otaliga gånger han låtit sig intervjuas i de nationella medierna, har han även medverkat i podcasts, han har synts live på Instagram tillsammans med basketstjärnan Stephen Curry och varit med på The Daily Show med Trevor Noah.

Många av hans beundrare fasar dock över att han förr eller senare kan komma att kastas ut i frysboxen av president Trump. I takt med det växande kändisskapet har också hatet mot honom växt på nätet – ofta på forum med misstänkta Trump-anhängare. Flera medier rapporterar om att Fauci fått utstå flera hot, vilket lett till ett ökat säkerhetspådrag runt honom. Än så länge verkar dock Donald Trump backa upp honom till fullo. Under den senaste pressträffen i Vita huset var Trump på skojfriskt humör när han besvarade frågor om hoten mot Fauci:

– Han behöver inget säkerhetsskydd, alla älskar honom. Visste ni att han (Fauci) var en mycket duktig basketspelare? Lite väl kort för att NBA men han var ändå väldigt talangfull, fortsatte presidenten.

En skämtsam president fick till och med Fauci att dra på smilbanden under pressträffen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.