Annons
Annons

fexeusuppe

Vill du att någon ska tränga in i dina innersta tankar och minnen och röra runt i ditt huvud? Då är Henrik Fexeus personen du söker och mentalisten och underhållaren är aktuell med sin nya show Box där han vill få dig att ifrågasätta det mesta i din omgivning. Café bad honom berätta mer och försöka förklara hur tankeläsning fungerar.

* * *

Vad handlar din nya show om?

Annons

 – Under showen skapar jag tillsammans med publiken en illusion av att det händer övernaturliga saker på scen och att vi kan läsa varandras tankar. Någon form av total mental kontroll sker i rummet, samtidigt är jag väldigt tydlig med att ungefär hälften av det som man upplever är på riktigt – det vill säga jag som använder mig av psykologiska metoder – och andra halvan är jag som ljuger och bluffar. Sedan säger jag inte vad som är vad, utan det är upp till publiken att bedöma vad som är på riktigt och vad som inte är på riktigt.

Har det hänt att någon i publiken har avslöjat dina lögner och bluffar under en föreställning? 

– Alla har sina egna teorier och idéer om vad som sker uppe på scenen och det roligaste som finns är att smyga ut i pausen eller efter showen och lyssna på allas idéer. Det händer att saker misslyckas på scen och att saker och ting inte går som jag har tänkt, men då är det bara att spela med och skylla på personen från publiken som togs upp på scenen.

Hur vill du att publiken ska känna och tänka efter din show?

– Efter showen vill jag att publiken ska ifrågasätta allting, inte bara det som hände i showen utan även det mesta i sin tillvaro. Jag tycker att vi är för dåliga på att göra det och tar för mycket för givet. Kritiskt tänkande är alltid bra och om jag kan använda underhållning till att få folk att fundera över vilka de själva är, om de måste vara de personerna och få människor att ställa flera frågor i sin omgivning så är det bara bra.

Du har själv kallat dig för tankeläsare, kan du läsa tankar?

– Jag använder det där ordet av två anledningar. När jag står på scen så skapar jag illusionen av att läsa tankar och i verkligheten så vill jag påstå att vi alla är tankeläsare. Eftersom människor kommunicerar mycket via tonfall, kroppsspråk och ansiktsuttryck så kan man ganska bra förstå vad som rör sig i människors huvuden. Jag tror personligen inte själv på att det finns övernaturlig tankeläsning och det vet vi om nu efter otaliga tester, men vi kan göra på det här mer praktiska sättet.

Vad säger människor i din omgivning om du försöker läsa deras tankar?

– Jag tycker att man ska använda de här teknikerna till att bli förstådd på ett bättre sätt och lära sig lättare förstå andra. Så jag försöker använda det till att förbättra min kommunikation, det är inte så att jag försöker övertala folk till att göra saker som de egentligen inte vill göra. Men till exempel mina barn är helt immuna och jag har märkt att de här metoderna inte funkar så bra på barn eftersom de inte har hunnit lära vissa kommunikationstekniker och hur de ska svara på dem.

Har du försökt påverka mig under den här intervjun?

– Inte mer än så att jag hoppas att jag har gjort mig hyfsat förstådd. Det roliga med journalister är att de är vana vid att vara i en situation som de kontrollerar. Det är väldigt ofta när man gör en intervju som journalisten vet vilka frågor de ska ställa och har koll på ungefär vilka svar de vill ha. Då vet jag att många kan tycka att det är lite jobbigt att träffa mig som har möjligheten att rucka på den här balansen, men sanningen är att jag bara vill att journalister ska känna sig trygga och att de får sina svar.

En sista fråga, kan du gissa vad jag tänker på just nu?

– Haha, en tanke som du har haft i huvudet under den här intervjun är ”jävlar vad han pratar mycket”, men utöver det har jag faktiskt ingen aning.

 

Tobias Skagerström

Showen Box har premiär 24 september.

Annons

Dela (7)
Tweeta

Annons


Laddar