Netflix nya Sverige-skräckis The Ritual gör folk livrädda

The Ritual visar upp nordisk mytologi från sin allra minst charmiga sida, och frågan är om någon någonsin kommer vilja gå ut i en svensk skog igen.

Joel Linde | Foto Netflix  |  Publicerad 2018-02-15 14:11  |  Lästid: < 1 minuter

The Ritual är en av Netflix senaste originalfilmer som släpptes den 9 februari. Det är en mörk skräckthriller som utspelar sig i de norrländska skogarna (dock filmad i Rumänien, men det ska föreställa Jokkmokk).

En grupp vänner bestämmer sig för att åka på en vandringsresa till Sverige, något deras nyss bortgångne vän ville göra. Men en av männen stukar foten och de bestämmer sig för att – hör och häpna – gena genom en stor, mörk skog.

Inte ett helt oklassiskt skräckupplägg, men vad ska man säga – skogen är en läskig plats i sagornas värld. Men filmens unika vinkel handlar inte om skogen utan specifikt om den svenska skogen, och nordisk mytologi. Den bygger på den fornnordiska tron på att sorgsna människor ibland kunde erbjudas ett val mellan livslång underkastelse, och en hemsk död, av en gudalik jätte – en avkomma av Loke.

Filmen hade premiär för ett par dagar sedan och det verkar som att den gjort jobbet med att skrämma bort potentiella Sverige-hajkande turister, på ett bra sätt alltså.

Filmen är baserad på Adam Nevills roman med samma namn från 2011 och finns nu på Netflix.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:06