Hoppa till innehåll

Oväntade utvecklingen i Thorsten Flinck-filmen ”Christer P”

Joel Linde

Thorsten Flinck ska spela Christer Pettersson i en film om den påstådda Palme-mördaren, men under research-arbetet framkom så mycket ny information att Uppdrag granskning kopplades in.

Våren 2016 kom nyheten att svenska produktionsbolaget Luftslottet startat en Kickstarter-kampanj för att finansiera Christer P – alltså filmen om Christer Pettersson, som anklagades men senare friades för mordet på Olof Palme. Thorsten Flinck var ombord för att gestalta Christer.

Engagemanget var stort och finansiärerna många, men tyvärr inte tillräckligt mäktiga. Av de 400 000 kronor som behövdes lyckades man samla in 176 645 kronor, och filmen kunde med andra ord inte bli av. Den gången.

Men under kampanjperioden 2016 öppnade Luftslottet också en tipstelefon, och ett av samtalen de fick var särskilt intressant. Det kom från en man som bodde i Petterssons gamla lägenhet, där källarförrådet fortfarande var fyllt av Christers orörda prylar. Materialet gav upphov till så många frågor att Uppdrag granskning till slut kopplades in. Det resulterade i två specialavsnitt (läs mer om det i slutet av artikeln) men vi vill naturligtvis också veta vad som händer med filmen Christer P.

Foto: Luftslottet

Café ringde upp Emilio Di Stefano på Luftslottet, för att ta reda på det.

– Vi nådde inte målet så vi la ner Kickstarter-kampanjen. Sen fick vi kontakt med ett produktionsbolag, Götafilmer i Göteborg, och där ligger projektet nu, säger Di Stefano, medskapare och regissör.

– Sen dess har vi jobbat med research och manus för filmen – ända fram tills i dag egentligen.

Tanken var att filmen skulle vara klar vid det här laget, men eftersom finansieringen svek fick det hela ta lite mer tid – och det skulle visa sig behövas också. Petterssons gamla förråd innehöll 35 sopsäckar med material som skulle gås igenom, och som naturligtvis påverkade arbetet med filmen.

– Det växte på ett sätt som vi inte var förberedda på, research tog bra mycket längre tid än vi hade räknat med. Men det blev ju till det bättre, för vi fick ju så många bra kontakter och så mycket information.

Ni fick ny information som allmänheten inte känner till?

– Ja, egentligen. Det är det de här Uppdrag granskning-programmen kommer gå ut på. Det hade vi ju verkligen inte planerat från början, men det landade extremt mycket material i våra knän och det fanns en ny historia i det där.

Så var står ni i dagsläget?

– Vi har ett manus, och det är där vi står nu. Jag vill inte gå in vidare på hur det ska finansieras, det är upp till våra producenter och produktionsbolag. Vi lägger inte ner, vi är inne i alla processer (för att finansiera).

Finns några datum ni siktar på?

– Nej, det här har tagit tid så vi kan inte säga något mer exakt. Vi tar det som det kommer. Men uppenbarligen väcker det ju fortfarande mycket intresse, trots att det är ett 32 år gammalt fall.

Och er film Christer P kommer bli av?

– Ja, vi är fast beslutna. Det har alltid varit vårt mål – allt det andra som hänt var bara ett oväntat resultat av vad vi fann i researchen, men Uppdrag granskning är inte en ersättare för filmen – det är en bonus.

Uppdrag granskning publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari klockan 06.00. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid på onsdag den 21, och på årsdagen för mordet på Olof Palme, den 28 februari.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.