Tid för hämnd, Zlatan!

Zlatan missade VM med snöpligaste tänkbara marginal, men kan strax revanschera sig – i jakten på den åtråvärda Champions League-bucklan. Han toppar redan en viktig tabell där: straffstatistiken (med en målprocent på över 90 procent i ligaspel och CL sedan 2004). Hur kommer det sig och vad får honom att, exempelvis, slå läckerheter som den […]

Publicerad 2014-01-15 14:33 | Uppdaterad 2014-03-26 15:01  | Lästid: 2 minuter |

Zlatan missade VM med snöpligaste tänkbara marginal, men kan strax revanschera sig – i jakten på den åtråvärda Champions League-bucklan. Han toppar redan en viktig tabell där: straffstatistiken (med en målprocent på över 90 procent i ligaspel och CL sedan 2004).

Hur kommer det sig och vad får honom att, exempelvis, slå läckerheter som den redan klassiska elvameterschippen mot Lyon i december? I nya numret av Café (ute i morgon, men tillgängligt för iPad redan nu) dekonstruerar vi superanfallarens straffteknik, med Zlatan himself som ciceron.

– Det viktigaste är att man vågar ställa sig där igen efter en miss och fokusera på nästa straff, säger han till Cafés Johan Hurtig. För det kommer alltid en nästa straff.

Zlatan berättar att han specialtränar straffar efter träningarna, alltid lägger upp bollen på samma sätt (”ventilen ska ligga neråt”) och hur han hanterar psykningar.

– I ett derby mellan Milan och Inter gick Julio Cesar fram, sa till mig var jag skulle skjuta och visade tungan. Men det är bara att stänga ute allt och behålla fokus.

Men har Zlatan och Paris Saint-Germain vad som krävs för att gå hela vägen i Champions League? I samma nummer analyserar journalisten och författaren Jesper Högström det franska miljardbygget och frågar ut lokala experter om svenskens betydelse för laget och ligan.

– Zlatan är stjärnan – som inget man sett tidigare, säger Thierry Marchand på tidningen France Football. Han är större än någonsin. Den här statusen hade han inte i Milan, Barcelona, Inter eller Ajax.

* * *

Foto: Eric Broms. Nedan: Se Zlatans straff mot Lyon i december. Köp nya numret av Café till din iPad här.

Dela på Facebook
Tweeta