Tinder anmäls för kassa avtal – det här gör de med dina bilder

Om du använder eller har använt Tinder, så har du också gett dem rätt att använda all information om dig samt alla dina bilder, till nästan vad som helst, för all framtid.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-03-21 14:15  |  Lästid: < 1 minuter

Det är inte många som tar sig tiden att läsa de långa avtal man accepterar för att börja använda en ny app eller bli medlem på en sida. Men ibland innebär det att man ger företagen oväntat stora rättigheter, vilket är fallet med dejtingappen Tinder.

Om du använder appen, eller bara har gjort det någon gång tidigare, har du också sagt upp rättigheterna till all information om dig, inkluderat alla bilder, vilka nu får användas av företaget för all framtid.

Så här står det bland annat i avtalet, översatt och nedkortat från originaltext på engelska:

"Genom att publicera innehåll som en del av tjänsten, ger du automatiskt företaget, deras samarbetspartners... en oåterkallelig, evig, icke-exklusiv, överförbar, fullt betald, global rätt och licens att använda, kopiera, lagra, visa, reproducera, modifiera... innehållet... inkorporera innehållet i andra produkter... i all typ av media som existerar eller som senare skapas."

De garderar sig med andra ord ganska väl, och du som användare har inte mycket att säga till om ifall dina bilder används till att sälja produkter i Kina, eller något annat ännu mindre angenämt.

På grund av detta har den norska motsvarigheten till organisationen Sveriges konsumenter, Forbrukerrådet, anmält Tinder för oskäliga avtalsvillkor. Bland annat kritiserar de att företaget ber om omotiverat mycket information från andra appar, och att användaren förlorar rätten över bilder och annat innehåll för all framtid.

Så till dig som har Tinder, tänk till en extra gång över vilka bilder du laddar upp och vilken information du delar med dig av.

Läs även: 8 bisarra beteenden som är normala på Tinder

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 14:41