Vardagsmat på Tommy Myllymäkis vis – recept på 3 riktiga matklassiker

Olle Arnell | Foto: Charlie Drevstam  |  Publicerad 2016-10-19 11:55  |  Lästid: 3 minuter
kokbok-myllymaki-recept

Nyligen gav Tommy Myllymäki ut kokboken Kött / Vilt / Fågel som består av 224 sidor recept och andra tillagningsknep för hemmaköket. Med den nya kokboken vill Myllymäki uppmana till en varierad matlagning.

– Min generation av kockar har vuxit upp med att laga kött. I Katrineholm, där jag startade min karriär, fanns det knappt någon färsk fisk och gästerna ville ju inte äta grönsaker när de gick på restaurang så det var nästan bara kött som gällde. Idag har vi som tur är blivit lite mindre enkelspåriga, säger han i en kommentar till boken.

Kokboken avspeglar hans egna förändrade förhållningssätt till kött och betonar vikten av den inverkan kött har på miljön.

– Jag äter mycket mindre kött än innan, men när jag väl gör det väljer jag kött av riktigt bra kvalitet. På så sätt behöver det inte ens kosta mer att äta hållbart och gott. För även om kött ofta utmålas som en miljöbov behöver det inte vara så. Nyckeln, tror jag, ligger i att äta mindre kött av bättre kvalitet, äta mer vilt och att ta vara på hela djuret. Om vi överhuvudtaget ska kunna fortsätta äta kött måste vi helt enkelt bli bättre på att välja annat än filén och biffen.

Vi fick låna tre recept från boken och valde tre riktiga matklassiker och sådant som passar att laga till vardags. Även om samtliga recept råkar innehålla fläsk- och nötkött innehåller kokboken stor variation av olika typer av maträtter och huvudingredienser – lagade på Tommy Myllymäkis vis.

flask-med-loksas-myllymaki

Stekt fläsk med löksås

En riktig klassiker där det gäller att få till fläsket och såsen. Jag gillar att steka mitt fläsk ganska frasigt, men inte för hårt så det blir torrstekt. Och det ska vara en sås med mycket lök i, inte en massa sås med små lökbitar i.

Ingredienser

600 g rimmat stekfläsk,
i 5 mm tjocka skivor
4 stora gula lökar, skivade 100 g smör
1 1⁄2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 tsk konc köttfond
ev 2 msk finstrimlad
bladpersilja
matolja till stekning
salt

Fräs lök och smör i en stekpanna på medelvärme 10 minuter tills löken är mjuk. Tillsätt mjölet och låt fräsa ytterligare 1 minut.

Häll i grädde och mjölk under omrörning. Låt såsen småkoka 5 minuter. Smaksätt med fond och salt.

Stek fläsket i olja i en stekpanna på medelvärme tills det är knaprigt. Servera med kokt potatis.

myllymaki-carbonara

Carbonara (4 port)

Italienarna brukar säga ”ingen grädde i carbonara”, men jag kör i 1 msk grädde per äggula. Det blir inte direkt gräddigt av det, men får en härligt äggig krämighet utan att det blir äggröra. Känslan blir lite fylligare med grädden.

Ingredienser

250 g rimmat sidfläsk, strimlat 2 msk olivolja
4 msk vispgrädde
4 äggulor
400 g spaghetti
2 msk kokvatten
100 g riven parmesanost
salt och nymald svartpeppar

Stek fläsket knaprigt i oljan i en stekpanna, krydda med peppar. Vispa ihop grädde och äggulor i en skål. Koka pastan i en stor kastrull med saltat vatten tills den är al dente. Häll av pastavattnet, men spara lite av kokvattnet till såsen.

Blanda pastan i stekpannan med kokvatten och fläsk, tillsätt grädde och ägg och sväng runt pastan hela tiden tills äggsåsen binder ihop pastan. Smaka av med salt, peppar och parmesan. Toppa med mer parmesan vid servering.

 

chili-con-carne-recept-myllymaki

Snabb chili con carne (4 port)

När jag växte upp var chili con carne detsamma som köttfärssås med bönor. Här har jag gjort en variant på det och bara tillsatt lite mer krydda. Verkligen en riktig var- dagsrätt!

Ingredienser

500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
1 morot, fintärnad
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk spiskummin
1 msk mald torkad koriander
2 tsk mortlade fänkålsfrön
1–2 lagerblad
2–3 msk chipotlepasta
2 msk mörk sirap
500 g passerade tomater
400 g kokta bönor, gärna olika sorter och färger
matolja till stekning
salt

Bryn färsen i olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök, morot, vitlök, spiskummin, koriander, fänkålsfrön, lagerblad och chipotlepasta. Stek ytterligare 2 minuter och tillsätt tomater, sirap och bönor. Låt puttra 15 mi- nuter på låg värme. Smaka av med salt.

Ät gärna med ris och rostat bröd eller tortillas med tacotillbehör och gräddfil.

Kokboken Kött / Vilt / Fågel finns ute i butik nu!

tommy-myllymaki-kokbok
Foto: Charlie Drevstam

Kokboken Kött / Vilt / Fågel finns ute i butik nu!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:52