Tove Lo: Jag har inte tvekat att dra iväg med sketchy typer på skumma fester

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2015-07-08 16:48  |  Lästid: 5 minuter
tove lo

Efter debutalbumet följde ett sanslöst år med två grammisar, 300 miljoner spelningar på Spotify och succé i USA. Men vad händer nu då, Tove Lo? Cafés Klas Ekman ställde svenska superstjärnan mot väggen.

* * *

Det ultimata framgångs­beviset kom i år på musikbranschmässan South By Southwest i Austin, Texas. Efter en av hennes spelningar kom ett manligt fan fram till Tove Lo och bad henne att signera hans arm med en spritpenna.

Dagen efter dök han upp igen. Den här gången med autografen intatuerad.

– ”Vad har du gjort? Are you fucking crazy?”, skrek jag, säger Tove Lo och visar en bild på killen i sin iPhone.

Han ser ut som en konferensglad gamäng med en färskt sårig och ärligt talat rätt ful tatuering.

– Jag skrev på hans arm med en tjock penna. Det blev inte så lyckat. Hade han sagt vad det gällde hade jag ju ansträngt mig lite mer, säger hon.

Redan tidigare hade det dykt upp en del andra tatueringar, även om den vanligaste, Stay high, inte nödvändigtvis alltid kommer att kopplas samman med jättehiten Habits (stay high) i det USA där marijuana nu legaliseras i delstat efter delstat. Fast tajmingen kunde förstås knappast ha varit bättre än när den slog för ungefär ett år sedan.

– Remixen av Stay high som gjordes av Hippie Sabotage har verkligen blivit ett riktigt stoneranthem, säger hon. Och de producenterna är ju såna, det tar typ fem dagar för dem att svara på ett mejl där man frågar hur de mår. Men mitt original är ju egentligen mer av en heartbreak-låt. Som min mamma brukar säga när det pratas om mina texter: ”Habits handlar ju egentligen om något annat.”

 

”Jag säger inte nej utan tänker att det här kan vara sista kvällen i livet.”

* * *

Få svenska artister borde vara lika väl förberedda på ett internationellt genombrott som Tove Lo. Hon hade arbetat med professionellt låtskrivande under flera år innan debutalbumet släpptes (även om hon är noga med att påpeka att ingen av låtarna blev någon världshit).

Men fjolåret blev betydligt konstigare än hon kunnat föreställa sig. En tredje­placering på Billboardlistan, ett par hundra miljoner strömningar på Spotify, en låt på det Lorde-producerade soundtracket till senaste Hunger games-filmen, förbandsturné med Kate Perry i Australien och så vidare. Och mitt i allt en cysta på stämbandet som kunde ha gjort slut på hela karriären.

– Det var förstås en jobbig känsla.

Men jag fick en av mina största wow-känslor strax innan operationen. Under en spelning på Nya Zeeland så gjorde jag något jag aldrig vågat göra inför Kate Perrys publik: jag sträckte ut mikrofonen mot publiken för att de skulle sjunga. Och alla sjöng tillbaka. Det var 12 000 människor där.

Operationen gick bra, men på grund av den är Tove Lo 2015 en helt ny variant. Där första skivan inte tvekade inför ämnen som droger och sex med yngre (Like em young) har hon nu tvingats byta livsstil.

– Nu är det kokosvatten i stället för whisky, säger hon och skakar en liten kartong som stått på bordet. Jag har precis slutat dricka. Eller: jag väljer mina festdagar. Eller: andra väljer snarare mina festdagar. Jag har valt att släppa kontrollen över vissa grejer. Som min planering. Jag levde nog för mycket i nuet och tänkte aldrig framåt.

 
tove lo

Firar försiktigt. Efter ett festfyllt år som kröntes med en cysta på stämbanden har Tove Lo bytt ut whiskyn mot kokosvatten.

* * *

Hur yttrade det sig?

– Jag kunde inte hålla tillbaka. Var jag i Amsterdam så tänkte jag att Amsterdam var kul och att jag måste passa på. Jag tänkte inte på att jag även skulle klara av Köpenhamn, Paris och Stockholm också. Fast det är klart, Amsterdam kommer alltid att vara Amsterdam.

Så hur är det nu?

– Jag har insett att man kanske kan skita i att vara svinpackad i Tampa, Florida efter att ha gjort en massa radiointervjuer när man vet att man ska till just Amsterdam en vecka senare. Det går att välja sina fester.

Har du haft problem?

– Det har aldrig gått överstyr på det sättet, men när jag väl drar igång så säger jag inte nej utan tänker att det här kan ju vara sista kvällen i livet. Jag har inte varit den som tvekat att dra iväg med sketchy typer på skumma grejer. Vilket väl är allt vi behöver säga om det. Men man vill ju kunna minnas allt kul när man ligger på dödsbädden.

Men vad ska dina kommande låtar handla om?

– Det är inga problem. Det är mycket dark underground club mode på de flesta texterna.

Så hur påverkar det texterna?

– Mer känslan. De handlar mycket om den där lyckliga delen av ett förhållande. Den där tiden i början, den spännande perioden när attraktionen är så stark, om sexet och hur den andras hud känns elektrisk. Så jag tror att nästa platta blir mycket mer positiv. Jag har ny pojkvän nu, men vi får väl se i slutet av året om jag blivit heart­broken igen eller inte.

 
tove lo

V som i viral. Videon till Habits nådde över 300 miljoner views på Youtube: ”Woooah, tänkte jag bara. Det var lite mycket att ta in.”

* * *

Skulle en manlig artist kunna vara lika frispråkig som du? Man kan knappast tänka sig någon sjunga Like em young?

– I andra länder finns det nog rätt gott om snubbar som skulle göra det, men nej, inte i Sverige kanske. Men det mesta går att sjunga om när det finns lite humor med i mixen. Och alltså, det är inte så att minder­åriga män är min grej. I alla fall inte nu, men kanske när jag är 40 eller så. Låten vände på det där med äldre snubbar och 20 år yngre tjejer.

Säg att du inte kunnat sjunga längre efter operationen. Vad hade du gjort då?

– Jag vet inte. Kanske hade jag bara skrivit texter, men grejen är att jag behöver rösten till det.

Hur är du att skriva låtar med?

– Jag bestämmer allting. Ibland får jag höra att jag kör över de andra och att jag inte är helt respektfull mot dem, men jag måste skriva med folk som kan hantera att jag säger nej. Men det blir ett allt mindre problem. Jag börjar få mer respekt. Jag har testat vissa samarbeten där jag kan få höra ett ”You’re actually a good writer”. Då säger jag att jag är förvånad över dem också, och sedan brukar det inte bli någon låt.

Kollar du dina Spotify­siffror direkt när du vaknar eller håller du dig en liten stund?

– Jag vågar inte. Jag kollar aldrig. Seriöst. Men jag får dem skickade till mig, så säg att jag ändå ser dem en gång i månaden. Men han som gjorde Habits-videon skickade en bild på att vi fått över 300 miljoner views. Woooah, tänkte jag bara. Det var lite för mycket att ta in.

Går det att säga vid ungefär vilken mängd views som man börjar bli förföljd av paparazzis i Los Angeles?

– Nej, men när vi spelade in Timebomb­videon kom det några och fotade lite. Fast de följer inte efter mig, men visst, ska jag göra Letterman dyker det upp några utanför ingången. Vi får se hur det är nästa gång, hittills har jag kunnat gå på gatorna även om jag blivit igenkänd.

Har du prestationsångest när du tänker på skiva nummer två?

– Kanske lite, för jag är så jävla stolt över min första platta och vill leverera något som känns lika personligt, genomtänkt och sammanhängande. Just nu skriver jag låtar, men jag känner inte att jag har den röda tråden riktigt än. Fast det behövs bara lite tid. Men nu planerar jag min första större USA-turné också. Den blir nog i oktober och sedan är jag i Europa i november. Så jag kommer nog att vara on the road större delen av det här året också verkar det som. Alla växter i lägenheten är döda. Det är jättesorgligt… men jag klarar mig  å andra sidan utan växter.
 

Tove Los galna år

Billboard Hot 100: I oktober nådde Tove Los Habits (stay high) tredje plats på den ansedda listan. Det var den största framgången för en svensk artist sedan Ace of Base 20 år tidigare. Tidningen spådde även att hon skulle få en Grammynominering som ”Best new artist”, men juryn gick inte på den linjen.

Spotify: Remixen av Habits har streamats 143 780 198 gånger, originalet 97 377 943 gånger och Talking body har spelats något mer modesta 57 954 474 gånger.

Youtube: Habits (stay high) – Hippie Sabotage Remix har i skrivande stund visats hela 209 732 970 gånger. Originalet ligger på 112 661 612 visningar.

Grammisar: Tidigare i år vann Tove Lo två svenska grammisar för ”Årets artist” och för ”Årets låt”. Hon blev även ”Årets nykomling” på  P3 Guld-galan.

 

Klas Ekman

Foto: Johannes Helje

* * *

Läs mer!

Colin Farrell: ”Jag vet inte hur jag ska berätta om sexfilmen för mina barn”

Kringlan Svensson: ”Jag fick för mig att isbiten kunde spela underbar musik”

Alice Bah Kuhnke: ”Jag vaknade i en lövhög fylld med kryp och kräldjur”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-07-08 16:51