Annons
Annons

Tvättar du också händerna fel varje dag? Så här ska du göra

Det börjar bli förkylningstider och då är det extra viktigt att ta hand om hygienen. En viktig del i det är att tvätta händerna och göra det på rätt sätt – både för din och för andras skull.

Tobias Skagerström
Foto: All Over Press

hand2

Det är viktigt att tvätta händerna ordentligt för att inte sprida – eller dra på sig – sjukdomar. Många tvättar inte händerna alls efter ett toalettbesök medan andra gör vanliga misstag som till exempel att de inte tvättar händerna tillräckligt länge, använder för lite tvål eller inte gör rent hela handen.

Annons

Bakterier som finns på räcken och ledstänger på och i tunnelbanan, spårvagnarna och bussar överförs snabbt till dig så tvätta händerna extra ofta just nu!

Att tvätta händerna ska ta cirka 15 sekunder – ungefär lika lång tid som att sjunga låten ”Happy Birthday” två gånger – och följer du guiden här nedanför så kommer dina händer att bli utomordentligt rena och du slipper ta ut kostsamma sjukdagar från jobbet.

 

1. Rensa händerna!

Kavla upp ärmarna över armbågarna och ta av smycken och klocka om du har det. Under ringar och annat samlas massor av bakterier som man vill tvätta bort.

 

2. Tvåla in händerna rejält

Fukta händerna i ljummet vatten och ta flytande tvål. Flytande tvål från till exempel en pumpflaska är mer hygieniskt än en traditionell fast tvål som flera människor rör vid. Löddra och gnugga in händerna rejält med tvålen och tänk på att även tvätta ovansidan av händerna, mellan fingrarna och en bit upp på armarna. Det finns olika tekniker för hur du ska få tvål överallt – du kan se några av de här nedanför.

tvatta handerna ordentligt

3. Skölj längre än du tror

Skölj sedan av händerna ordentligt i ljummet rinnande vatten och låt detta ta tid så att all tvål försvinner.

Läs också: 8 negativa saker som händer i kroppen när du sover för lite

4. Torka händerna

Torka händerna – helst med en engångshandduk och använd inte tyghanddukar.

 

5. Proffsnivån

Om du vill gå upp på expertnivå så kan du använda pappershandduken som skydd när du stänger av vattenkranen och öppnar toalettdörren. Dessutom kan du som komplement använda handsprit eller handdesinfektion men kom ihåg att de inte ersätter handtvätt med tvål och vatten.

Källor: WHO och dina mediciner.se.

 

Mer läsning!

8 negativa saker som händer i kroppen när du sover för lite

19 saker alla som varit hemma med ett sjukt barn känner igen

 

Annons

Dela (68)
Tweeta

Annons


Laddar